Mejla

Ingvar Persson

Krisen allt närmare för äldreomsorgen

Vackra ord i politiken löser inte problemen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Äldreomsorgen befinner sig kanske inte i kris, men problemen börjar verkligen torna upp sig.

Ungefär så skulle man kunna sammanfatta gårdagens debattartikel i Aftonbladet. Det är kommunalråden Tomas Mörtsell från Storuman och Lars Stjernkvist från Norrköping som tillsammans med Kommunals ordförande Tobias Baudin beskriver en av de stora utmaningarna för välfärden.

Inspektionen för vård och omsorg varnar för att många äldre redan utsätts för risker. Problemet är framför allt att det alldeles för ofta saknas kompetent och erfaren personal.

Bristerna påverkar anhöriga

Bristerna i äldreomsorgen påverkar också anhöriga. Tiotusentals personer tvingas gå ner i arbetstid eller pensionera sig i förtid för att ta hand om någon anhörig. De allra flesta är kvinnor och resultatet blir ofta både sämre livskvalitet och ett fattigare liv.

Också personalen har en pressad situation. Arbetsmiljöverket genomför just nu ett nationellt projekt där villkoren i just äldreomsorgen specialstuderas. Resultatet är inte uppmuntrande. På nästan alla arbetsplatser inspektörerna besökt fanns det brister. Det handlar om arbetsmiljöarbetet, men också om dålig organisation, för små resurser och för hög belastning.

Många måste rekryteras

Samtidigt vet vi att landets kommuner och omsorgsföretag kommer att behöva rekrytera åtminstone 10 000 nya medarbetare varje år. Det är en jätteutmaning för både utbildningssystemet och arbetsgivarna. Dessutom kommer det att kosta en väldig massa pengar.

Alla politiker säger att äldreomsorgen är viktig. Det är ren självbevarelsedrift. Men för att lösa de utmaningar omsorgen om samhällets äldre innebär kommer det inte att räcka med vackra ord. Det kommer att kräva massor av resurser. Resurser till platser på äldreboende. Resurser till rimliga löner för personalen och resurser för att ge anhöriga det stöd de har rätt att kräva.

Då fungerar det faktiskt inte att sätta skattesänkningar överst på den politiska dagordningen.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Stormig prognos inför nästa års avtalsrörelse

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Äldrevård

Jämlikhet

Välfärd

Kommunal