Mejla

Ingvar Persson

Klimathotet vänder upp och ner på allt

Norra Sverige har stora fördelar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För två år sedan var Stefan Löfven på plats när bygget av försöksanläggningen startade i Luleå. I dag invigs han den.
För två år sedan var Stefan Löfven på plats när bygget av försöksanläggningen startade i Luleå. I dag invigs han den.

I Luleå inviger i dag Stefan Löfven den världsunika försöksanläggningen för att producera stål utan kol. Från Malmberget berättas om framgångar med att framställa järnmalmspellets utan fossila bränslen.

Hybritprojektet är ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall. Ambitionen är hög, att framställa världens första fossilfria stål. Dessutom på kommersiella villkor.

Det är inte små utsläpp som kan försvinna. Stålindustrin står ensam för tio procent av Sveriges koldioxid.

Batterifabrik

Samtidigt, i Skellefteå, pågår bygget av den stora batterifabriken. Enligt planerna ska den redan nästa år producera batterier till nya rena elbilar.
Klimatkraven ritar om den industriella kartan. Tillgången till fossilfri och klimatneutral energi har blivit en marknadsfördel för norra Sverige.

Vad är idén med en elbil om batteriet tillverkas i Polen, ett av de länder som inte klarar sig utan kolproducerad elkraft? Hur många varv runt jorden måste den bilen köras på ren el innan klimatavtrycket är utplånat?

Förändringen går längre än så. I nästa steg av Hybrit ska en demonstrationsanläggning i större skala. Enligt planen ska den vara färdig 2026. Nu pågår en dragkamp om lokaliseringen - mellan Luleå och Gällivare.
Hade det handlat om ett traditionellt stålverk och en traditionell masugn hade saken varit avgjord. Då tas järnmalm in från ett håll och stenkol från ett annat. Närheten till en hamn är nästan en förutsättning eftersom kolet bryts på andra sidan jorden.

En annan teknik

Den nya tekniken är annorlunda. Malmen är den samma, men i stället för kol används vätgas som produceras med hjälp av el som produceras i närheten. Därför har Gällivare plötsligt kunnat bli ett alternativ.

Utan den teknikutvecklig som Hybritprojeket innebär hade saken inte ens kommit på fråga.

Det må vara en sliten klyscha, men klimatomställningen öppnar nya möjligheter, också industriella och regionalpolitiska.

Plötsligt kan norra Sverige med sin tillgång till el från vatten och vind vara den självklara platsen för stora industrisatsningar. Och plötsligt är det inte självklart att Norrlands inland för evigt ska vara en producent av råvaror som förädlas vid kusten, söder ut eller i ett annat land.

Det händer saker, och de händer nu.


Kan klimatomställningen betyda nya jobb i Sverige? Och kommer svensk industri att klara av att ta ledningen i omställningen? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 och pågår i ungefär en halvtimme. Du kan ställa din fråga redan nu.

Skriv inlägg
 • Ingvar Persson

  Det var det hela. Jag vill som vanligt tacka alla som har skrivit. Svensk industri och klimatomställning är två områden vi kommer att få komma tillbaka till.

  Än en gån tack.

 • Ingvar Persson

  Hej Karl.

  Jag tycker det är bra att du pekar på intressekonflikter som omställningen för med sig. Vindkraft låter r ent och fint, men de flesta vill inte ha masterna i sin närhet. Gruvor är alltid ett ingrepp i naturen.

  Jag tror vi ska ha stränga miljökrav, men jag tror tillståndsprocesserna måste gå fortare och vara mer förutsägbara. Annars bromsas hela omställningen.

 • Vindkraftparker i Norrland, som är ett delmål mot ett fossilfritt Sverige, kolliderar ju med rennäringen, hur går det ihop, från politiskt håll vågar man ju ej ta ett beslut, om te x gruvbrytning i Kallak, utanför Jokkmokk, gruvetableringar kräver en hel del elenergi,som rimligt vis bör produceras nära konsumtionen, just nu planerar Vattenfall för en stor vindkraftpark, kallad Storlandets vindpark, dina funderingar om näringsdepartementets brist på besked, Kallak projektet har väntat på besked i ca 6 år

  Karl
 • Ingvar Persson

  Klockan är halv och det är dags att avsluta chatten. Karl får sista ordet.

 • Ingvar Persson

  Hej Realist.

  Svaret är väl att tre stora och vinstdrivande bolag har valt att satsa. Jag tolkar det som att de tror på idén.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.