Jenny Wennberg

Moderat folkförakt är problemet

Gärna bidrag - till de som inte behöver

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson borde se över sitt eget parti innan Moderaterna börjar anklaga svenskarna för bidragsfusk.
Ulf Kristersson borde se över sitt eget parti innan Moderaterna börjar anklaga svenskarna för bidragsfusk.

Moderaterna arbetar hårt för att stigmatisera bidrag. Partiets ungdomsförbund har inför Moderaternas kongress till och med föreslagit att vi i Sverige ska införa fattigkuponger. Den som får försörjningsstöd ska inte bara vara utsatt utan också utpekade och tvingas gå med kuponger i handen istället för att få stödet utbetalt i pengar.

Det är så här klasshat ser ut.

Men moderater har inte problem med alla bidrag och bidragstagare.

Nolltolerans

Erik Bengtzboe, tidigare moderat riksdagsman, skrev sig i sin mammas sommarstuga. Därmed fick han bidrag för sin Stockholmslägenhet. Den som han enligt Aftonbladets granskning "Maktens kvitton" äger och familjen är skriven i.

Samma dag som moderater skriver om nolltolerans mot bidragsfusk släpps nyheten om att Erik Bengtzboe nu delges misstanke om bedrägeri. Att skriva sig i mammas sommarstuga har gett Bengtzboe, som tvingades avgå efter Aftonbladets granskning, 140 000 i fickan. Pengar som det nu ska utredas om han haft rätt till.

Samtidigt förkunnar Bengtzboes eget parti på DN Debatt att bidragsfusk hotar förtroendet och finansieringen av välfärdens kärna.

Det går inte annat än att hålla med Moderaterna.

Skyddsnätens legitimitet

Bidrag, ersättningar och transfereringar är ett viktigt skyddsnät när vi blir sjuka, arbetslösa eller pensionen är för låg för att leva på. Fusk kan inte accepteras och lyckligtvis är fusket också litet, bara någon procent. De allra flesta svenskar är ärliga människor som bara försöker göra sitt bästa, som lyckas ibland och misslyckas ibland.

De morgaliska och etiska kraven som ställs från medborgarnas sida på partierna och deras representanter är med rätta höga.

Inte minst eftersom Moderaternas hållning till bidrag kan formuleras så här:

Gärna bidrag, men bara till de som inte behöver dem.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.