Mejla

Jonna Sima

Skolpopulismen hotar elevernas rättigheter

Högerns propaganda gränsar till desinformation

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad tycker Barn- och elevombudet motarbetar ordning och reda i skolan.
Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad tycker Barn- och elevombudet motarbetar ordning och reda i skolan.

Ett långt sommarlov är över och ett nytt läsår har börjat för svenska elever. Men för alla är det inte roligt att träffa kompisarna efter ledigheten. För en del kan skolan upplevas som ett slagfält. Drygt 60 000 elever blir mobbade i årskurs 3-9, det är ett par barn per klass.

Alla elever har enligt skollagen rätt att vistas i en skolmiljö som är fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. När lagen inte blir efterlevd kan elever vända sig till Barn- och elevombudet, BEO. Det är en objektiv instans som granskar anmälningar om kränkande behandling och företräder barn och elever i domstol.

Orsaken är en händelse som dessa högerpolitiker har återgett på ett sätt som gränsar till desinformation.

Nu vill Liberalerna, med partiets skolpolitiska talesperson Roger Haddad i spetsen, lägga ned BEO. I veckan fick de uppbackning av Benjamin Dusa, ordförande för Moderaternas Ungdomsförbund.
Orsaken är en händelse som dessa högerpolitiker har återgett på ett sätt som gränsar till desinformation.

Tog grepp om elevens huvud

För två år sedan ockuperade tre elever i nionde klass en soffa i en rasthall på en skola i Lidköping. Två av pojkarna flyttade på sig efter en lärares uppmaning, den tredje vägrade att lämna soffan. Sen går uppgifterna isär.
Läraren uppger att han använde minsta möjliga fysiska ingrepp för att lösa situationen. Men enligt 15-åringen ska läraren först ha klämt åt handen, därefter har han tagit tag i nacken, hals och arm och gjort en ryckande rörelse. Pojken menar att det kändes som en strypning och att det smällde till i nacken.
I kommunens egen redovisning till Barn- och elevombudet uppger de att läraren kopplade ett grepp runt elevens huvud och armhåla, drog upp honom ur soffan och sedan släppte.
Den 15-årige eleven har diagnosen adhd med mild autism och därför en särskild handlingsplan på skolan. Att säga till på skarpen mot en sådan person är lika verkningsfullt som att be en synskadad att se bättre. Skolan är skyldig att informera lärarna om elevers särskilda behov, men i det här fallet menar läraren att han inte kände till handlingsplanen.

Handlar inte om att elever ska få härja fritt

BEO driver nu detta ärende till Högsta Domstolen. Det tycker Roger Haddad och Benjamin Dousa är så illa att det visar varför myndigheten bör läggas ned. Men i sin kritik nämner de inget om 15-åringens diagnoser eller magnituden i lärarens ingrepp. På dem har det låtit som att lättkränkta elever får härja fritt i skolan och att lärare skräms till att inte våga ingripa mot stöket.

Lärare ska kunna känna sig trygga på sin arbetsplats, men det gäller också för eleverna. Nu kommer saken att avgöras i domstol. Det är där den hör hemma, inte som slagträ för högerns skolpolitik.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.