Jonna Sima

Asap Rocky gjorde häktade en tjänst

Nu pratar vi äntligen om rätt saker

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rapparen Asap Rocky dömdes i dag till villkorlig dom för misshandel av Stockholms tingsrätt.
Rapparen Asap Rocky dömdes i dag till villkorlig dom för misshandel av Stockholms tingsrätt.

Sommaren går mot sitt slut och det gör även årets stora – och ärligt talat oväntade – sommarnyhet. I dag föll till sist tingsrättens dom i Asap Rocky-fallet. Rapparen, som egentligen heter Rakim Mayers, från Harlem i New York döms till villkorlig dom för misshandel. Tillsammans med sina två medarbetare, som också stått åtalade, ska han betala sammanlagt 12 500 kronor för kränkning samt sveda och värk till den 19-årige målsägaren.

Få svenskar kände till Asap Rocky sedan tidigare, men inom hiphopen är han inte bara berömd för sin musik utan lika mycket för att vara en trendsetter, eller influerare som det kallas i dag. När han slog igenom 2012 gjorde han den traditionella hiphopestetiken cool igen och blandade väst- och östkustrap på ett nytt sätt. Svenska rapstjärnan Young Lean hade förmodligen varken sett ut eller låtit som han gör utan Asap Rocky.
Nu har Rakim Mayers inte bara lämnat bestående avtryck inom hiphopgenren, utan också i det svenska rättsväsendet.

Världens mäktigaste gjorde bort sig

Den misshandel han var inblandad i i slutet av juni i centrala Stockholm är egentligen inte unik. Men fallet utvecklades snabbt till världspolitik när en rad amerikanska kändisar som Kanye West och Kim Kardashian uppmanade USA:s president Donald Trump att engagera sig i att få Asap Rocky på fri fot. Det var inte bara här i Sverige man tyckte det var ett märkligt agerande av presidenten. I det populära tv-programmet "The Daily Show" beskrev komikern Trevor Noah det som en så pass skruvad nyhet att den verkade påhittad på LSD.

Statsminister Stefan Löfven, som fick ta emot ett samtal från Donald Trump, förklarade efteråt att konversationen hölls i god ton men att han fick förklara att Sverige har ett oberoende rättsväsende och att det inte spelar någon roll "vem som ringer eller twittrar". Trump beskrev i sin tur det som ett respektfullt samtal mellan två tunga makthavare. Resten av världen häpnade återigen över hur kändiskåt, arrogant och impulsiv världens mäktigaste man faktiskt är.

Asap Rockys villkorliga dom innebär att han inte behöver inställa sig i Sverige. Det är han nog tacksam för att slippa av flera orsaker. För är det något som Asap Rocky-historien belyst – förutom att det svenska rättssystemet är robust och klarar påtryckningar – så är det att häktningstiderna i Sverige ofta är orimligt långa och förhållandena undermåliga.

Omfattande kritik mot Sverige

Invändningarna är inte nya, Sverige har under lång tid kritiserats av bland annat FN:s kommitté mot tortyr, Barnombudsmannen och Europarådet för just detta. Trots att en utredning om hur problemen skulle kunna åtgärdas presenterades redan 2016 har ingenting förändrats sedan dess. Eftersom personer som sitter häktade är att betraktas som oskyldiga är det ett allvarligt ingripande att frihetsberöva någon och beröva den på rätten att ta del av information och i stort all mänsklig kontakt.

Asap Rocky satt häktad på Kronobergshäktet i Stockholm i 31 dagar. Det är 31 dagar som förhoppningsvis kommer att leda till en verklig förbättring av de svenska häktesreglerna. Asap (så snart som möjligt).

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.