ÅSIKT

Vi verkar ha debila riksdagsledamöter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Vad håller riksdagen på med? Landets finaste röstar ”av misstag”?

Foto: JESSICA GOW/TT
Hanif Bali (M) och Daniel Sestrajcic (V) lyftes fram som de största misstagsröstarna i Dagens Ekos avslöjande.

Vänsterpartisten Daniel Sestrajcic har röstat emot sitt parti 29 gånger denna mandatperiod. Av misstag. Det berättade Dagens Eko i ett avslöjande reportage.

Moderaten Lotta Olsson har röstat mot sitt parti 22 gånger. Också av misstag.

Moderaten Hanif Bali har röstat mot sitt parti 16 gånger. 15 gånger var av misstag.

Sverigedemokraternas Mikael Jansson har röstat mot sitt parti 20 gånger, flera gånger av misstag.

Misstag?

Misstag?

Hur svårt kan det vara, undrar vän av ordning, att trycka på rätt knapp – JA, NEJ, AVSTÅR – vid en votering, när man fått det finaste uppdraget i det finaste rummet i Sverige?

När man dessutom får cirka 65 000 kronor i månaden för besväret.

Jag tillhör vanligen dem som försvarar politiker mot tröttsamt gnäll och politikerförakt. Förr handlade det om att de var överavlönade oduglingar i största allmänhet, politruker av olika kulörer som blivit försoffade och inte vet hur det är på arbetsplatser, i skolor eller inom vården – i ”verkligheten”.

Naturligtvis vet de det. Det är just deras jobb att veta. Politikerna är demokratins främsta tjänare i landet. De förtjänar respekt, oavsett ideologisk syn på hur de anser att landets problem ska lösas.

De senaste åren har kritiken blivit högerpopulistisk politisk strategi. Numera framställs politiker, även på kommunal- och landstingsnivå, som ett ”etablissemang” som i princip motarbetar ”folket”, vilket det nu är. Budskapet är att göra skillnad – etablissemanget är ont och folket gott.

Foto: TT
Daniel Sestrajcic.

Dagens Ekos avslöjande tyder snarare på att etablissemanget har en skruv lös.

Hur kan detta annars förklaras? Politikerna framstår rent debila som inte klarar av att tolka hur partiets inpiskare viftar, vilket Ekot visade i en rolig liten film med adress till de stora misstagsröstarna Daniel Sestrajcic, som gjort flest, och Hanif Bali, som har mest makt.

Stjärnskottet Hanif Bali, född 1987, är Sveriges mest populära politiker på Facebook och ökänd för tweets av typen där han kallar profeten Muhammed för ”analfabetisk pedofil ökenkrigsherre” och grova personpåhopp på meningsmotståndare.

Bali är även medlem av Moderaternas tunga partistyrelse och ligger därmed bra till för att bli statsråd om borgerligheten vinner nästa val.

Foto: LOTTE FERNVALL
Hanif Bali.

Och han vet inte hur man röstar.

Men Bali är nu inte ensam. Dagens Eko berättade också att riksdagsledamöter ibland röstar mot partilinjen med flit. Miljöpartisten Carl Schlyter har gjort det nio gånger, kanske borde han lämna sitt parti?

Men Schlyter visste åtminstone vad han röstade på. Det är att föredra framför att rösta av misstag.

Det är ganska ofattbart, är det inte?

Sigmund Freud får analysera vad det beror på. Från mitt håll ser det ut som magnifik arrogans. De bör ju inte kunna ha en skruv lös, på riktigt. Ändå sitter de och stiftar lagar i Sveriges tyngsta rum av misstag. Av misstag! Det är svårt att greppa. Lika svårt att greppa som att de ska kunna begära respekt av medborgarna om de tar sitt uppdraget så lättsinnigt.

Ett alternativ för att väcka riksdagsledamöter är kanske att ändra knapparnas alternativ till JA, NEJ, AVGÅR. Gissningsvis skulle misstagen sjunka drastiskt.

avFredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM