Tror Ulf Kristersson att Sverige är en diktatur?

Simsalabim, ministrarna är puts väck

Statsministern tar ton i Ankara.

Det är något som blivit fel här, en missuppfattning verkar ha fått fäste. Den nya regeringen förstår inte att de styr i en demokrati.

Ministrarna vägrar konsekvent att ställa upp på tuffa utfrågningar.

Varenda en i den nya regeringen har vägrat medverka i SVT:s program ”30 minuter”. Programledaren Anders Holmberg påpekar det absurda i att de snart gjort 10 avsnitt sedan valet – utan en enda företrädare från den nya regeringen eller SD.

”Lite märkligt”

– Det är möjligen lite märkligt att det blir politiker från den före detta makten som kommer i stället. På onsdag kommer Mikael Damberg (S), före detta finansminister, i stället för Elisabeth Svantesson (M), nuvarande finansminister, sa Anders Holmberg till DN.

”Lite märkligt” är nog i det mildaste laget. Den nya regeringen vill inte bli utfrågad och granskad, så vi får nöja oss med den gamla.

Vad är det som pågår?

Turkisk definition

Utrikesminister Tobias Billström säger att Turkiet är en demokrati. I Turkiet förbjöds det näst största oppositionspartiet i juni i år, dess medlemmar och företrädare har fängslats regelbundet sedan 2016.

Oberoende journalister arresteras ofta när de granskar makten.

Detta hade man kunnat be honom utveckla, om han tackat ja till utfrågningar i media.

Kriminella förslag

I Sverige har vi både åsiktsfrihet och organisationsfrihet. Som historikern Henrik Arnstad påpekade i Expressen går Tidöavtalets delar om ”vandel”, respekt för svenska värderingar och utvisning vid umgänge i fel kretsar knappast ihop med de här grundläggande demokratiska rättigheterna.

Sverigedemokraterna tycker att ministrar ska hålla truten i stället för att ifrågasätta förslagen i Tidöavtalet. De vill dra in bidrag till organisationer som kritiserar dem, som Civil Rights Defenders. De kräver att få se vilka som donerat till ändamål de ogillar, som Naturskyddsföreningen.

Riksdagen ska på onsdag rösta om en grundlagsändring som riskerar att begränsa journalisters möjligheter att granska makten. Det handlar om att ”stärka skyddet för hemliga uppgifter” i internationella samarbeten. I praktiken kan det bli straffbart att göra viktiga avslöjanden.

Allt går åt fel håll.

Än så länge får vi åtminstone läsa om det i tidningen.

Följ ämnen i artikeln