Ledare

Död tystar inte engagemanget

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”En vecka har gått. Vi har gråtit. Vi har känt sorg. Vi har känt förakt. Hopplös- het. Men också en liten gnutta hopp.”

manifestation  Tusentals kom till Sergels torg i Stockholm för att hedra terrordådets offer.
manifestation Tusentals kom till Sergels torg i Stockholm för att hedra terrordådets offer.

”Vind sår de, storm skördar de”.

Citatet är hämtat ur Hosea, en av böckerna i Gamla testamentet. Enligt de troende finns det ett samband mellan det vi sår och det vi skördar. Det vi gör i dag kommer vi att få tillbaka, men i högre dos. Genom tiderna har människor använt sig av det ordspråket när de ska motivera hämndaktioner.

För exakt en vecka sedan sprängde Anders Behring Breivik en bomb i Oslos regeringskvarter, för att sedan ta sig till den lilla ön Utøya i Tyrifjorden för att mörda så många unga social­demokrater han över huvud taget kunde.

Svart fredag

Hatet mot det mångkulturella, demokratiska samhället och den socialdemokratiska rörelsen tycks ha varit hans drivkraft. Arbeiderpartiets framtida ledarskap skulle utplånas. Minst 76 personer är i skrivande stund döda. Vi talar om det som en svart fredag.

En vecka har gått. Vi har gråtit. Vi har känt sorg. Vi har känt förakt. Hopplöshet.

Men också en liten gnutta hopp.

Som i måndags, när närmare 200 000 människor befann sig på Oslos gator – här bor strax över 600 000 personer – under det så kallade ”rosetoget”. Med rosor i händerna och med en röst gav man världen besked: vi låter inte fruktan knäcka oss.

Eller som när statsministern Jens Stoltenberg gång på gång förklarat att svaret på våld riktat mot demo­kratiska institutioner ska bli ännu mer demokrati,

ännu mer öppenhet, ännu mer humanitet. Trots att hans vänners barn har avrättats och trots att hans medarbetare har dödats.

Eller som när det socialdemokratiska ungdomsförbundet AUF, stukade men inte knäckta, deklarerar att de ska återerövra Utøya och bygga upp de sönderskjutna byggnaderna på ön.

Veckan som gått har lärt oss mycket om sorg och vrede. Om politiskt ledarskap och hur vår tids fascism ser ut.

Det har också lärt oss att våld och mord är det absolut sämsta sättet att döda människors engagemang.

Rekrytering i raketfart

Från Norge rapporteras att Arbeiderpartiet går som en raket i opinionsmätningar inför valet i september. Både i Norge och i Sverige rapporterar arbetar­rörelsens ungdoms­förbund att nya medlemmar strömmar till.

I går kväll arrangerade SSU en stor tvärpolitisk minnes­manifestation i Stockholm där paroller som öppenhet, tolerans och mångfald var bärande.

Det kanske är för tidigt att säga något definitivt om vad attentaten mot regerings­kvarteren och AUF-lägret på Utøya kommer att betyda.

Men Anders Behring Breivik och andra som hatar jämlikhet, solidaritet och alla människors lika värde verkar inte ha lyckats.

Inget hat. De får i stället skörda en demokratins, toleransens och solidaritetens storm.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!