Mejla

Anders Lindberg

Kristna högern på frammarsch i KD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Målet är att bygga ett högerkonservativt parti kring frågor som abortmotstånd”

ETT SÄNKE FÖR ALLIANSEN Efter valet står nästan en fjärdedel av Kristdemokraternas riksdagsledamöter nära Livets ord och dess ledare Ulf Ekman (i mitten på bilden). De konservativa inom KD utmanar nu Göran Hägglund och partiledningen, vars ställning är svagare än någonsin. Foto: LOTTE FERNVALL och TERESIA BRÅKENHIELM
ETT SÄNKE FÖR ALLIANSEN Efter valet står nästan en fjärdedel av Kristdemokraternas riksdagsledamöter nära Livets ord och dess ledare Ulf Ekman (i mitten på bilden). De konservativa inom KD utmanar nu Göran Hägglund och partiledningen, vars ställning är svagare än någonsin. Foto: LOTTE FERNVALL och TERESIA BRÅKENHIELM

Socialdemokraterna deppar över 27,8 procent i söndagens Sifo. Man kan deppa över 4,4 procent också. På fredag samlas Kristdemokraterna till kommundagar i Norrköping.

Färre än var tjugonde väljare stödjer partiet. På detta folkliga mandat styr de Socialdepartementet. Med inflytande över frågor som sjukvård, familjepolitik, bostäder, vårdnadsbidrag, rättigheter för homosexuella och abort. Bland annat.

Med tanke på Kristdemokraternas interna debatt just nu är det något skrämmande.

Övertygar inte gräsrötterna

I partiets valanalys är första meningen: ”Kristdemokratin i Sverige har en framtid”. Som när flygrädde Stig Helmer Olsson i ”Sällskapsresan” upprepar: ”Jag kan flyga, jag är inte rädd” för att övertyga sig själv.

Men många gräsrötter låter sig inte övertygas. De kräver radikala förändringar. När partiets kommun- och landstingspolitiker samlas till helgen framstår partiledningens ställning som svagare än någonsin.

Den utmanas av ledande kristdemokrater som riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, mest känd som grundare till abortmotståndarnas kampanjorganisation, ”Ja till livet”, och Bengt Germundsson, kommunalråd i Kristdemokraternas skyltfönster Markaryd. Tillsammans med bland andra kommunalrådet och unga stjärnskottet från Uppsala, Ebba Busch, är de fröet till en ny slags kristdemokrati.

Oscarsson och Busch står nära Livets ord och dess ledare Ulf Ekman.

Mycket aktiv på nätet

Den Kristdemokratiska riksdagsgruppen krympte i valet från 24 till 19 mandat. Varje ledamot blir viktigare. I riksdagen finns, förutom Oscarsson, Tuve Skånberg, Annelie Enochson och Roland Utbult från samma gruppering. Nästan en fjärdedel av riksdagsgruppen.

En konservativ fraktion inom partiet är ”FFFF”. En förkortning av ”Frihet,

Familj, Flit, Företagssamhet”. De är mycket aktiva på nätet och försöker samla de som vill bort från ”den social­liberala mittfåran”.

Vill sopa bort liberala inslag

Den kristna högern är på frammarsch i Kristdemokraterna. Målet är att sopa bort de spår av liberala inslag som finns och bygga ett högerkonservativt parti kring frågor som abortmotstånd och kamp mot homosexuellas rättigheter.

Under valrörelsen 2010 skrämde alliansen mittenväljare med Vänsterpartiet.

De rödgröna försökte tiga ihjäl Kristdemokraterna och hoppades de skulle trilla ur riksdagen. Det gick inte. En ny strategi bör i stället vara att ta debatten och dra fram dem i ljuset.

Om den kristna högern tar över Kristdemokraterna blir de ett rejält sänke för alliansen.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg