Ledare

Åkesson försökte ta poäng på terror

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Sverigedemokraterna är inte intresserade av att motverka politisk extremism”

Talade om favoritfrågan Jimmie Åkesson gjorde i gårdagens riksdagsdebatt ett försök att utnyttja självmordsattacken den 11 december för att ta partipolitiska poäng.
Talade om favoritfrågan Jimmie Åkesson gjorde i gårdagens riksdagsdebatt ett försök att utnyttja självmordsattacken den 11 december för att ta partipolitiska poäng.

Den 12 oktober 1999 mördades syndikalisten och fackföreningsmannen Björn Söderberg av nynazister utanför sitt hem i Sätra. Två personer dömdes för mordet.

Mellan 1991 och 1992 härjade den så kallade Lasermannen. Namnet kom av att polisen misstänkte att han använde ett gevär med lasersikte. Offren hade utländsk bakgrund. Han dömdes senare för ett mord och för att ha skottskadat tio andra.

I höstas spreds skräcken i Malmö för en ny laserman. Återigen var personer med utländsk bakgrund offren. Efter en massiv polisinsats kunde en misstänkt gripas.

En begränsad företeelse

Sverige har sett terror. Men när Riksdagen i går, på Sverigedemokraternas begäran, skulle diskutera våldsbejakande extremism var det inget av ovanstående exempel Jimmie Åkesson (SD) ville prata om.

Han kom för att debattera den ”extremistiska grenen av islam”. Hans syfte var dock inte att lösa problem med politisk extremism och politiskt våld. Han var där för att ta partipolitiska poäng.

Bakgrunden är självmordsattacken i Stockholm den 11 december förra året. Sverigedemokraterna begärde därefter en extra debatt om islamistisk extremism. Ämnet breddades senare till all våldsbejakande extremism.

Brottsförebyggande rådet och Säkerhetspolisen publicerade 2009 en rapport om ”Våldsam politisk extremism” där man granskade yttersta högern och yttersta vänstern.

Man pekar på att ingen av dessa grupper varken har avsikt eller förmåga att förändra statsskicket. Det demokratiska samhällets grundvalar hotas inte. Däremot kan de utgöra en fara för enskilda.

Bara dagar efter självmordsattacken presenterade Säkerhetspolisen en särskild rapport, beställd i februari, om ”Våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige”. Det förekommer men är en begränsad företeelse.

Längre verisonen av ”äntligen”

Rekryteringen till politisk extremism har likheter oavsett ideologi. Den högerextrema rörelse Sverigedemokraterna kommer ur delar drag med islamistiska extremister liksom med vänsterextrema grupper.

Precis som Beatrice Ask (M) sa i går bör man ta fasta på de likheter som finns i rektyreringen till olika extrema rörelser. Så att man kan förebygga och motverka.

Men det är inte Sverigedemokraterna intresserade av. De vill, som Sven-Erik Österberg (S) sa, helst inte se muslimer i Sverige överhuvudtaget.

Därför framstod Sverigedemokraterna i går mest som glada att få prata om en av sina favoritfrågor. Efter självmordsattacken skrev Jimmie Åkessons assistent ”äntligen” på twitter. I går fick vi höra den längre versionen från Åkesson själv.

Aftonbladet
Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Anders Lindberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg