ÅSIKT

Akilov visar varför IS måste krossas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET / 4216
LEDARE

I dag har Rakhmat Akilov förhörts i Stockholms tingsrätt. På många sätt har det varit en ovanlig händelse. Terrorister överlever helt enkelt oftast inte länge nog för att svara på frågor.

I själva verket var det också Akilovs plan att bli martyr den där fredagseftermiddagen förra våren. Nu sitter han alltså i stället i tingsrättens säkerhetssal för att svara på frågor.

Kanske hoppades vi på något slags förklaring. Ett begripligt motiv för vreden och för det besinningslösa våldet.

Önskar entydig bild

Kanske hade vi önskat att vi skulle få en entydig bild av terroristen Akilov. Är han en kallhamrad, ideologiskt övertygad mördare, eller en sorglig figur vars misslyckande fått förödande konsekvenser?

Ingenting av det kom ut ur dagens vittnesmål, och om vi ska vara ärliga var det kanske inte heller att vänta. Rakhmat Akilovs vittnesmål handlar om föreställningsvärlden hos en av vår tids värsta våldssekter. Det är en värld som inte kan förstås.

Akilov har haft kontakt med representanter för terrorsekten IS. Han har haft en idé om att morden på oskyldiga människor på Drottninggatan skulle sätta stopp för det svenska stödet till alliansen mot IS.

Orealistiskt, cyniskt och absolut amoraliskt, men kanske ändå logiskt på något skruvat sätt.

Svårt att förstå

Sedan blir det svårare att förstå hur Akilov alls tänker. Han vädrar sin homofobi och menar att gaykulturen på något sätt ingår i en konspiration mot det han kallar kalifatet. Han hävdar att kriget mot IS finansieras av företag, och nämner till exempel ägaren till en pizzeria som han dock inte vill peka ut.

Proportioner är sällan något som besvärar den som ser konspirationer i varje hörn.

Akilov är naturligtvis inte klok. Det han har gjort lämnar inget annat utrymme. Och samtidigt blir brottet obegripligt om vi inte betraktar honom som en ideologiskt övertygad jihadist.

Ingen entydig förklaring

Precis som efter rättegången mot Anders Behring Brevik tycks det otillfredsställande svaret bli att det inte finns en entydig förklaring, eller några enkla slutsatser att dra.

Terrorism handlar om politik, befälslinjer och ideologi, men det handlar också personer, frustration och en fanatisk sekts lockande världsbild.

En sak är dock säker. Akilov har inte lyckats göra det lättare att förstå hur någon kan sympatisera med en mördarorganisation som IS. Om hans vittnesmål bidragit med något så handlar det om ännu fler argument för varför organisationen måste krossas.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


ARTIKELN HANDLAR OM