S-haveri kring medborgarskap

Politisk jordbävning Håkan Juholt, Morgan Johansson och Ilmar Reepalu har i veckan gjort snedsteg som skadar Socialdemokraterna. Att försöka backa är ingen idé, skadan är redan skedd.

I går gjorde Socialdemokraterna ett av årets dummaste politiska utspel.

De föreslog att man i vissa fall ska upphäva medborgarskapet för svenskar med utländsk bakgrund ifall de begår brott. Då blir det nämligen lagligt att kasta ut dem ur landet.

Det skulle skapa A- respektive B-medborgare. Eller som ilskna socialdemokrater i går skrev på Facebook och Twitter: apartheid.

Jämlikheten är hjärtat

Grunden för Socialdemokratin är alla människors lika värde och rätt. Det har arbetar­rörelsen kämpat för i över hundra år. Jämlikheten är hjärt­at i partiprogrammet och grunden för Socialdemokratins ­vision om det goda samhället. När vissa medborgare kan fråntas sina medborgerliga rättigheter förlorar rättigheterna sin styrka för oss alla.

Därför är förslaget hål i huvudet.

Upphovsmannen är Ilmar Reepalu, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö.

Han vill bekämpa gängkriminalitet genom att göra det möjligt att utvisa fler invandrare som begår brott. Förslaget att skapa A- och B-medborgare delar han med Sverigedemokraterna. Det var deras idé från början.

Taffligt av Johansson

I går ställde sig Morgan

Johansson bakom förslaget.

Johansson är ordförande i riksdagens justitieutskott och rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Johansson har visat bristande politiskt omdöme tidigare. Efter att självmordsterroristen Taimur Abdulwahab sprängde sig i luften vid Drottninggatan i Stockholm gick han, mitt under pågående kris, ut och krävde ökade befogenheter för Försvarets radioanstalt, FRA.

Efter ett extra möte med riksdagsgruppen fick han dra tillbaka förslaget.

Det var taffligt.

Men att införa A- och B-medborgare med olika rättigeter beroende på vilken bakgrund man har är långt över gränsen.

Trots en mycket bra budgetmotion blev inte detta Socialdemokraternas vecka. I går kunde Aftonbladet avslöja att Håkan Juholt fått för mycket i bidrag för dubbelt boende från riksdagsförvaltningen. Innan dess fördes partiets interna budgetdiskussion inför öppen ridå i medierna.

Och nu Morgan Johanssons haveri.

Efter en politisk jordbävning inom Socialdemokraterna, där bland andra Mona Sahlin protesterade, gick Håkan Juholt ut och tog avstånd från förslaget. Även Morgan Johansson försökte backa.

Skadan är skedd

Men skadan är redan skedd. Dessa idéer har inte i Socialdemokraterna att göra. Låt Sverige­demokraterna ha sin politik i fred.

Morgan Johansson förtroende är allvarligt skadat. Han är nu känd för Svenska folket för att han försökte närma partiets politik  till Sverigedemokraterna.

Har Socialdemokraterna och Håkan Juholt råd med detta?

Följ ämnen i artikeln