Björn Fridén

Moderaterna smälter samman med makten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Man kan inte anklaga S-toppen Sven Erik Österberg för att vara en citatmaskin. Men i går satte han huvudet på spiken.  Regeringskansliet har spenderat hundra­tusentals kronor på att ta fram en förklaring av det finansiella ram­verket. ”Finansdepartementet har ungefär 400 anställda, då borde man kunna förklara sitt eget ramverk”, menade Österberg syrligt.

Men det är bara toppen på ett isberg.
 

I går avslöjade Dagens Nyheter att regeringskansliet mellan 2007 och 2010 köpte pr-tjänster för 119 miljoner skattekronor.

Därtill har Fredrik Reinfeldt anställt sin pr-strateg Per Schlingmann som statssekreterare. Kommentatorn Mats Knutsson beskrev hans uppdrag som ”så nära en propagandaminister man kan komma”. Reinfeldt å andra sidan menar att Schlingmann inte jobbar med pr eller propaganda, utan med att ”förklara verkligheten”. I april framkom det att Schlingmann i ett utskick till opolitiska tjänstemän på regeringskansliet begärt att de ska ”kommuni­cera reformer när de genomförs trots en ofördelaktig medialogik”.
 

Under tiden flyttar folk mellan regerings­kansliet och pr-byråerna.

I mars var det Reinfeldts stabschef som gick till Kreab – samma byrå som fick uppdraget att förklara det finansiella ramverket.

Den här utvecklingen är djupt problematisk.

”Regeringen styr riket”, står det i grundlagen. Regeringen har alltså ett ansvar att åtgärda landets problem: ekonomin, arbetslösheten, barnfattigdomen och sjukdom. När man i stället för att axla ansvaret lägger sin energi på att med mördande reklam svära sig fri från ansvaret kommer det leda till problem.

Det tog nästan tre kvarts sekel av regeringsinnehav för Socialdemo­kraterna att smälta ihop partiet med makten. Moderaterna verkar kunna

riva av det på lite under fem år.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln