ÅSIKT

Fusk, fiffel och privata vinster

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Det har snart gått ett och ett halvt år sedan Aftonbladet avslöjade hur den nya marknaden för privata jobbcoacher blivit ett Klondike för skojare och lycksökare. Claes Petersson och Camilla Sundell kunde berätta om före detta sektledare, fingerpåläggning och hypnos, bland annat.

Naturligtvis lovade Arbetsförmedlingens ledning skärpta rutiner. Någon fingerpåläggning skulle staten inte utsätta de arbetslösa för.

Nu har TV4:s ”Nyheterna” åter granskat systemet. Resultatet är inte smickrande, vare sig för branschen eller för Arbetsförmedlingen.

Också TV4 hittar märkliga affärer. En sjättedel av de företag som anlitats av Arbetsförmedlingen har på ett eller annat sätt misskött ekonomin.

Värre är att coachningen knappast hjälpt de arbetslösa. Arbetsförmedlingen brukar säga att insatserna leder till arbete för fyra av tio. När TV4 granskade verkligheten blev resultatet ett annat, bara 17 procent av de coachade hade faktiskt fått ett ordinarie arbete.

Det är mindre än hälften av vad Arbetsförmedlingen talar om. Skillnaden förklaras av att myndigheten räknar tillfälliga jobb, arbeten med stöd och människor som själva hittar ett jobb, månader efteråt.

Så har en lydig myndighet blåst upp resultaten av en misslyckad politik.

I går fick Arbetsförmedlingen revidera bilden. När man till sist undersökt saken har coachningen inte haft någon effekt. I alla fall inte för de arbetslösa.

De som fick vanlig arbetsförmedling hade tvärtom en lite större chans att få ett arbete.

Sanningen är att arbetsmarknadspolitiken urholkats i takt med att den privatiserats. Riktiga insatser och utbildning har ersatts av privata vinstmotiv, utförsäkring och ett systematiskt fiffel med siffrorna.

Sådan är arbetslinjen, i verkligheten.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM