Våldet i Libyen måste stoppas

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har alltid funnits något lite löjligt över den libyske diktatorn Muammar Gaddafi. Poserna, följet och de yviga gesterna har alltid haft något overkligt över sig.

Nu finns det inget löjligt över självhärskarens excentricitet. Bara en isande skräck.

När Bertold Brecht ironiskt konstaterade att det var dags för den östtyska diktaturen att upplösa folket och välja sig ett nytt, avslöjade det trots allt ett slags demokratisk referens. Den referensen saknas just nu i Tripoli, eller var nu Gaddafi beslutat sig för att utkämpa sin sista strid.

Det handlar inte om att diktatorn tänker upplösa sitt folk. Han tänker avrätta det, och säger det dessutom rakt ut.

Sedan stridsflyg och pansar satts in mot demonstranterna finns det ingen anledning att tvivla på att Gaddafi ska tolkas bokstavligt när han talar om blodbad.

Omvärlden kan rimligen inte sitta vid sidan och se på.

Fördömanden och uppmaningar om att avstå från våld, nu senast från FN:s säkerhetsråd och Arabförbundet, kommer inte att räcka om slakten på civila fortsätter.

Libyen är på väg att utvecklas till en humanitär katastrof, en flyktingkatastrof och en säkerhetspolitisk mardröm, inte minst för Europa.

Kraven på militära aktioner hörs redan, och de lär bara bli starkare. Framför allt handlar det om att stoppa det libyska flygvapnet från att angripa civilbefolkningen.

Militärt är det förmodligen ingen oöverstiglig uppgift. Politiskt kan den bli desto svårare. En ny regim i Tripoli som förs till makten på omvärldens bajonetter ligger inte i någons intresse.

Folkrättsligt är saken dessutom klar. En militär aktion för att stoppa slaktandet i Libyen måste ha ett klart FN-mandat.

Med kunskap om hur säkerhetsrådet fungerar kommer det inte att hända, hur mycket blod som än flyter. Men frågan måste väckas, redan i dag.

Aftonbladet
Ingvar Persson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN