Mejla

Daniel Swedin

M:s otrygghetsoffensiv hotar löntagarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Klarar din familj att betala lånen om chefen helt sonika får sparka dig?
Klarar din familj att betala lånen om chefen helt sonika får sparka dig?

LEDARE

Moderaterna formerar sig inför valet och tycks ha funnit inspiration hos gamla mästare som Bo Lundgren och Yngve Holmberg. Då blir det - vid sidan av moderniteter som kamp mot papperslösa - otrygga jobb och mindre i lön.

LO-arbetare har inte råd att köpa

När svensk höger pratar om att sänka lönerna för att fler ska få jobb måste man alltid påminna om verkligheten. Det finns redan i dag människor som jobbar i till exempel handeln som har låga löner. En 18-åring som jobbar i en livsmedelsbutik tjänar som minst 20 186 kronor. Då pratar vi om heltidsanställningar. Men nästan sju av tio som jobbar i svensk handel jobbar deltid.

Det gör skillnad i plånboken, men nästan ingen lönestatistik tar hänsyn till det. Om man - som LO med sitt mått ”faktisk månadslön” – tar det i beaktande tjänar en svensk arbetarkvinna i genomsnitt 18 486 kronor per månad. En arbetarman tjänar enligt samma mått i genomsnitt 24 831 kronor.

Är det för mycket pengar? Ja, arbetsgivarna och högerpartierna tycks anse det.

Om vi leker med tanken att arbetarmannen och arbetarkvinnan i exemplet ovan har ett litet barn ihop och vill köpa en bostadsrätt så kan SEB tänka sig att låna dem 510 000 kronor. Men då ska de ha lyckats spara ihop 90 000 kronor själva.

Det kan vara värt att nämna att en genomsnittlig bostadsrätt i Sverige kostar 2,4 miljoner kronor, vilket betyder att människor i helt vanliga LO-yrken redan är utestängda från mängder av boenden.

Till slut är det här låglönekampen hamnar. Hur låga ska lönerna vara för att Moderaterna ska bli nöjda? Och hur ska deras kalkyl gå ihop med svenska bostadspriser?

Nåväl, nu har Moderaterna också återlanserat idén om att anställningsskyddet ska försämras. Turordningsreglerna, en anställds enda skydd mot nyckfulla uppsägningar, ska bort. Det blir fritt fram för chefen att under förespegling att det råder arbetsbrist göra sig av med folk som hen tycker gnäller, ifrågasätter, inte är tillräckligt medgörliga.

Provanställd på livstid

“Om anställningsskyddet i Las avskaffas kommer vi alla att bli provanställda på livstid”, har Ingenjörernas förhandlingschef Camilla Frankelius skrivit på Aftonbladets debattsida.

Så låt oss då kort återvända till arbetarfamiljen ovan.

Om de tar det där lånet hos SEB kommer de betala drygt 1 700 kronor i ränta och amorteringar varje månad. Det är, trots allt, ganska mycket pengar för låginkomsttagare.

På fem år har svenskarna dragit på sig drygt 1 000 miljarder mer i bolån och hushållens skulder är i dagsläget uppe på 180 procent av deras disponibla inkomster. Går räntorna upp blir det svettigt för många svenskar.

Men det blir det även om Moderaterna tar itu med arbetsrätten.
Klarar arbetarfamiljen i vårt exempel att betala sina lån om pappan blir hemskickad för att att han anmärkte på bristande arbetsmiljö?

Klarar en högt belånad akademikerfamilj att amortera som de ska om mamman får lämna arbetet för att hon säger ifrån mot en sunkig gubbkultur på jobbet?

Moderaternas program för mer otrygghet är förstås helt verklighetsfrånvänt men icke desto mindre ett hot mot alla löntagare.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Någon yngre kan alltid ta ditt jobb

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Las, lagen om anställningsskydd

Bostadsmarknad

Moderaterna

Arbetsmarknad