Åsa Petersen

Varför inte följa lagen?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Både migrationsminister Tobias Billström och Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson ska besöka Stockholm Pride.

De har mycket att svara på. Samkönade relationer är förbjudna i 85 av världens länder. I åtta av dem är straffet döden. Den svenska lagstiftningen säger att människor som förföljs på grund av sin sexualitet eller sitt kön har rätt till asyl i Sverige.

Ändå skickar Sverige tillbaka HBT-personer till länder där det råder fara för deras liv och säkerhet.

Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL, berättar om förfärliga exempel. En kvinna från Kenya har skrivit lesbiska kärleksdikter som spridits i hemlandet. Migrationsverket säger att hon får skylla sig själv. Burundi har stiftat en ny lag som ger långa fängelsestraff för samkönade relationer. Men Migrationsverket hävdar att flyktingar från Burundi kan åka tillbaka för lagen tillämpas inte, enligt amerikanska utrikes­departementet.

I höstas skedde regelrätt utrensning av homosexuella män i Irak. Människorättsorganisationen Human rights watch rapporterade om hur de mördades och slängdes på soptippar, med ordet BÖG inristat på ryggarna. Migrationsverkets ledning lovade då att inga irakiska HBT-personer skulle skickas tillbaka till landet. Men beslutet sipprade inte nedåt i Migrationsverkets ­organisation: avvisningarna till Irak fortsatte.

Enligt den svenska lagens förarbeten kan man inte kräva att någon ska dölja sin sexuella läggning för att slippa förföljelse, påpekar RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér i Aftonbladet:

”Trots det avvisar vi fortfarande HBT-personer från Sverige med motiveringen att så länge myndigheterna i det aktuella landet inte känner till personens sexualitet, och så länge personen ­inte lever öppet som homosexuell, är det inget problem att återvända.”

Migrationsverkets ledning verkar medveten om problemet. Under våren har 300 anställda på verket utbildats i normkritik. Generaldirektören, beslutsfattare och handläggare har fått sätta sig på skolbänken för att bemötandet av HBT-flyktingar ska bli bättre.

Det är bara det att det är bråttom. Människor riskerar att dö så länge Sverige skickar tillbaka dem till veritabla helveten. Varför ska det vara så svårt att följa svensk lag?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN