Kennet Andreasson

Till förväxling lika Sverigedemokraterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är ”rimligt att ge dem ett inflytande” i migrations- och integrationsfrågor skriver folkpartisten Charlie Levin om Sverigedemokraterna på sin blogg.

Charlie Levin står på FP:s fullmäktigelista i Malmö till valet i höst. Han är en av (hittills) två folkpartistiska kandidater som gett offentlighet åt att ett samarbete med de rasistiskt anfrätta Sverigedemokraterna är helt okej.

Den andre är Bjarne Kragh, även han bosatt i Malmö. Till skillnad från Levin säger han att en SD-samverkan om flyktingfrågor inte kan bli aktuellt. Tittar man närmare på Kraghs hemsida blir intrycket dock ett annat.

Som kommentar till att en dansk sökande till en högskoleutbildning i Sverige sållats bort i antagningsförfarandet påstår Kragh att om den unga kvinnan bara haft en annan bakgrund än sin danska – till exempel kommit från Afrika, Latinamerika eller Mellanöstern – så skulle hon ha varit mer än välkommen.

En sådan signal kan inte missförstås.

Det kan knappast heller talet om demokrati och yttrandefrihet angående SD-inviterna. Av någon anledning betonas demokratiska spelregler alltid särskilt hårt när det gäller samröre med grupperingar kring noll på en politisk anständighetsskala.

Levin och Kragh står inte oemotsagda. Allan Widman, riksdagsledamot och ordförande för FP i Malmö, säger i Sydsvenskan blankt nej till varje samverkan med SD. Och de bägge samarbetsmännen återfinns långt ner på fullmäktigelistan.

Men personvalskampanjer ska inte underskattas. Inte i dessa frågeställningar – och särskilt kanske inte i just det här partiet.

Folkpartiet gick starkt framåt i 2002 års riksdagsval med sitt krav på språktest. Det var ett fiske i de grumliga vatten där det uppenbarligen fortfarande nappar. Förr eller senare skulle det dyka upp krafter som ville vittja hela träsket. Det var egentligen bara en tidsfråga. Nu har det hänt. I Malmö, där SD sedan förra valet är fjärde största parti med lika många mandat som FP, kan det ge många nya röster.

Levin skriver stolt att han bidragit till ett tydligt ”alternativ till Sverigedemokraternas nationalism”.

Ett alternativ till förväxling likt originalet.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN