Mejla

Ingvar Persson

Nu blåser SD sina väljare

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Oscar Sjöstedt (SD)
Foto: OLA AXMAN
Oscar Sjöstedt (SD)

På onsdag röstar riksdagen om regeringens proposition om nya regler för upphandling. Det låter inte dramatiskt, men kan bli en av politikens milstolpar under den här mandatperioden.

Riksdagen kommer att säga nej till förslaget att kräva anställningsvillkor i nivå med kollektivavtalen vid offentlig upphandling. Det blir ett nederlag för regeringen och ännu ett misslyckande för Ardalan Shekarabi efter haveriet i regionfrågan.

SD ändrade sig

Men frågan är om inte Sverigedemokraterna får störst problem efter omröstningen på onsdag. Att förklara varför partiet röstar mot ett förslag om att svenska regler ska gälla på svenska arbetsplatser är nämligen inte så lätt för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas ledning.

När vi skriver om SD på den här ledarsidan, det gör vi ofta, kommer det alltid läsarreaktioner. Det är synpunkter på vårt förstånd, våra syften och vårt utseende. Ofta i färgstarka men helt otryckbara formuleringar.

När det gäller upphandling ser argumenten annorlunda ut. Där frågar sig läsarna varför vi lägger ansvaret på Sverigedemokraterna, och inte på hela oppositionen?

Svaret är enkelt - det är SD som ändrat sig och nu tänker blåsa sina väljare, men frågan är intressant. De vanligtvis så lojala mejlförfattarna vill inte försvara Sverigedemokraternas nya linje i sak.

Lönedumpning

I praktiken är det svenska företag och anställda i Sverige som drabbas om lönedumpningen får fortsätta. Det gör den nya direktörsanpassade linjen svårsåld för Åkesson. Nu viskas om ett stort missnöje i partiet där medlemmar och förtroendevalda protesterat, och där delar av riksdagsgruppen är allt annat än bekväm.

I frågan om upphandlingsreglerna har Oscar Sjöstedt och Jimmie Åkesson gjort helt om. Det har fört partiet närmare Moderaterna och Svenskt Näringsliv, men längre ifrån många av dem som lagt sin röst på partiet.

Det kan bli ett kostbart byte.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.