Hur står det till med din egen homofobi?

”Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala”, skrev riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) i samband med Pride 2007 om normalisering av hbtq-­personer. ”Varför inte personer som begår tidelag eller pedofili?”

Terroristen i Orlando, Florida­, som dödade 49 personer på gayklubben Pulse var av allt att döma också homofob och dessutom inspirerad av terror­sekten IS.

Högerradikaler och radikal ­islamism har inte bara böghat gemensamt. De förenas i all kränkt manlighet. Bägge är antidemokratiska och patriarkala rörelser som delar ­föraktet mot ”politiskt korrekt” – det liberala, toleranta och jämställda samhället.

Därför riktade IS terrordåden i Paris mot Charlie Hebdo (yttrandefriheten) och mot de mest progressiva kvarteren i Paris. Och Orlando-mördaren slog mot samma frihetsideal. När presidentkandidat Donald Trump efteråt upprepade att inga muslimer bör vara i USA bekräftade han en islamistisk syn på att det inte går att vara muslim i ett kristet land.

Man kan med fördel läsa ­Michel Houellebecqs ”Underkastelse” för en genial litterär gestaltning av hur olika auktoritära ideologier myser tillsammans när en herrbehaglig islamisk stat växer fram i Frank­rike. De omoderna och motvilligt emanciperade männen förenas i antifeminism och anti-pk. Liksom verklighetens Donald Trump som inte anser att en ­federal domare från delstaten Indiana, men med rötter i Mexiko, är hans jämlike och ­därför inte har rätt att döma ­honom. Liksom Trump inte ­anser att ­kvinnor, funktionshindrade eller muslimer är hans jämlikar. Att Trump inte är hbtq-fientlig är tänkbart men det gäller inte hans konservativa parti eller hans väljare. Trump kommer aldrig ta strid för hbtq-rättigheter ­såvida de inte kan användas som slagträ mot mexikaner ­eller muslimer.

Men homofobin hos nyfascismen och islamismen innebär inte att vi i den stora mitten är fria från skuld när homosexuella fortfarande inte vågar kyssa varandra offentligt eller gå hem hand i hand på kvällen.

Vi är många som växt upp ­under ett omodernt ok där ­rasism, kvinnohat och homo­fobi var internaliserat med fritidsgården och fotbollsklubben. Ingen menade måhända illa när ”svartskalle”, ”fitta” eller ”bögjävel” användes som svordomar och det går att skratta bort orden som ung dumhet, ironiska skämt eller okunskap men det går aldrig att komma ifrån att orden spred förakt.

Finns det något att skylla fobi på i dag, 2016?

Vissa försöker, det talas ofta om hur ”politisk korrekthet” står i kontrast till ”ärlighet”. Det talas om att ”pk” rent av skapar hat eftersom pk är för strängt, att pk kräver för mycket av människan. Teorin är att folk spårar ur om de inte får säga sitt älskade n-ord för chokladboll eller skoja om homosexuella så där skönt föraktfullt som förr.

Och visst är det möjligt att massmördarens hat föddes ur en växande ­acceptans för hbtq-­personer.

Men mer troligt är att hans hat kom från alla som fort­farande hävdar skillnader, ­föraktar eller påstår att ­vissa inte är normala.

Det är 2016 men långt kvar att gå.

Följ ämnen i artikeln