Mejla

Anders Lindberg

Donald Trump är ett långfinger åt världen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Donald Trump - en handgranat eller ett långfinger åt världen.

Foto: AFP

LEDARE

Kvällen startade bra. Sen började de räkna rösterna.

Vid klockan tre började Donald Trump komma ikapp och förbi Hillary Clinton i den viktiga delstaten Florida. Sen gick botten ur. Vid fyra var det kaos på världens börser och New York Times skrev att Donald Trump med 60 procents sannolikhet blir USA:s 45:e president.

En timme senare var sannolikheten 94 procent.

Nu måste vi ställa de besvärliga frågorna om vad som gått fel, i opinionsmätningarna, hos den politiska eliten och för mänskligheten som helhet.

En handgranat

Dokumentärfilmaren och vänsteraktivisten Michael Moore har kallat Donald Trump för "en handgranat" som de maktlösa kunnat kasta rakt in i ett politiskt etablissemang som inte längre bryr sig om dem. Ett stort fett "långfinger" åt det Washington som inte räddat jobben och som hotar den livsstil man vant sig vid och som man gillar.

När man känner sig hotad har man laddat sin valsedel och fyrat av - rakt in i nationens feministiska, minoritetskramande, HBTQ-älskande hjärta.

Men stödet för Donald Trump har många fler bottnar är proteströsten. Det är inte de allra fattigaste som röstat på honom utan den vita lägre medelklass och arbetarklass som ännu har något att förlora. De som känner sig hotade av frihandeln, globaliseringen och invandringen.

Finner sig inte

Och här säger oss egentligen både den brittiska Brexit-omröstningen och det amerikanska valet samma sak: de hunsade tänker inte finna sig. Nu kommer deras revansch.

Det har också hela tiden funnits en rasistisk strömning i Donald Trumps retorik, en reaktion mot att USA under åtta år haft en svart president och att olika minoriteter ökar sin andel av befolkningen.

Trumps slagord "Make Amerika Great Again" har av många tolkats som "Make Amerika White Again". Flera av hans förslag, som muren mot Mexiko och det numera lite inlindade förbudet för muslimer att komma till USA är klart rasistiska.

Mot slutet av kampanjen har retoriken blivit allt mer öppet antisemitisk där talkörer ropat JEW-S-A, JEW-S-A, JEW-S-A till den samlade presskåren.

Retoriken verkar ha uppskattats av betydligt fler väljare än opinionsmätningarna lyckades förutspå.

Pressen korrupt

Den israeliska tidningen Haaretz publicerade nyligen en analys med rubriken "Tack vare Trump kan vi bättre förstå hur Hitler var möjlig".

Just denna fråga har hemsökt den politiska debatten i västvärlden ända sedan andra världskriget. Hur kunde kulturnationen Tyskland falla för en demagogs locktoner?

Haaretz tar upp begreppet “Lügenpresse”, lögnpress, som de tysta nazisterna använde om judiskt ägd och liberal media. En tankefigur och som nu återkommer i den amerikanska debatten. Pressen är korrupt, de berättar inte sanningen för folket. Men om bara folket får veta...

Den slående likheten är dock den politiska berättelsen. Nazisterna talade om ett förödmjukat Tyskland med ett storslaget förflutet i händerna på en korrupt elit. Endast genom en stark man kunde ordningen återställas. Och endast genom att man rensade upp i den korrupta eliten kunde Tyskland återfå sin rättmätiga plats i världen.

Självklart är Donald Trump ingen Hitler och USA inte 30-talets Tyskland men när just Haaretz gör jämförelsen kan man nog fundera lite.

Vit arbetarklass

Varför var då alla opinionsmätningar fel?

Tankarna går osökt till den brittiska brexitomröstningen. Även där förutsåg mätningarna en bekväm ledning för etablissemangets linje. Och även där blev resultatet något helt annat.

Förmodligen är orsaken densamma, när valdeltagandet ökade gick en massa människor till vallokalerna som opinionsmätarna hade väldigt lite erfarenhet av.

I Storbritannien var det en ovanligt stor andel vit arbetarklass, ofta i nedgångna områden som avindustrialiserades på 60- och 70-talet, som gick och röstade för första gången på länge.

Det kastade omkull alla modeller. Brexit-spöket har hela tiden svävat över den amerikanska valrörelsen och ungefär samma sak verkar ha hänt.

Påverkar världen

För världen och Sverige kommer Donald Trumps seger att innebära en dramatisk förändring. Hans utrikespolitik är i stort sett helt okänd förutom att han är motståndare till frihandel, skeptisk till att leva upp till Natos förpliktelser och gillar den ryske presidenten Vladimir Putin.

Hur han ska agera i Mellanöstern, i förhållande till Kina eller i kampen mot terrorismen kan vi bara gissa. Förhoppningsvis sansar han sig men hittills finns knappast några tecken som tyder på det.

Men valet riskerar hur som helst att innebära ett värderingsskifte som kan kommer att påverka hela världen. Donald Trump har hittills inte stått upp för den liberala demokrati som varit USA:s mission ända sedan den amerikanska revolutionen. Han har angripit fria medier, ifrågasatt oberoende domare och hotat att kasta sin motkandidat i fängelse.

Det är metoder vi förknippar med diktaturer och auktoritära stater - inte med USA och västvärlden.

Och Trumps rörelse ligger nära partier som Sverigedemokraterna och den europeiska högerpopulismen. Det bådar inte gott.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Kan USA läkas efter hatet Trump spridit?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Donald Trump

Trumps USA

Anders Lindberg