Linnea Swedenmark

Ghostbusterskritiker och Trump delar samma hat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En kvinna provocerar bara genom att existera

Ghostbusters har delat kritikerna i två läger, mycket beror på att kvinnor är i huvudrollen.
Ghostbusters har delat kritikerna i två läger, mycket beror på att kvinnor är i huvudrollen.

"Det passar ju inte att en kvinna står och talar om krig", säger en upprörd dam som har ringt in till Radiotjänst. I växeln sitter en kvinna och tar emot alla synpunkter, hon suckar när en man frågar om det inte finns någon herre som kan läsa nyheterna i stället. År 1938 fick Radiotjänst massor av arga samtal efter att en kvinna, Astrid Kindstrand, läst upp nyheterna för första gången. Men hatet mot kvinnor finns fortfarande i dag.

Förstör fansens barndom

Filmen Ghostbusters har haft premiär i USA. Den togs emot på väldigt olika sätt. Och det handlade om kön. Huvudrollerna i denna Ghostbusters spelas nämligen av kvinnor. På internet startade genast ett slags könskrig, filmens reklam på Youtube blev den mest ogillade trailern någonsin. Hemsidan IMBD, där användare själva kan sätta betyg på filmer, spårade ur. Män som inte ens sett filmen gick in och gav den lägsta betyg. Jo, det är män, hemsidan har statistik över det. Det är dessutom inget nytt fenomen, rapporterade Sveriges Radio. Av IMBD:s användare som brukar betygssätta filmer är 80 procent män. Resultatet? Av de 20 bästa filmerna i historien, enligt rankingsidan, har inte en enda en kvinnlig huvudroll. Regissören till Ghostbuster förklarade att en av de vanligaste reaktionerna var att denna film skulle "förstöra fansen barndom", antagligen eftersom kvinnor har huvudrollen. Men det är inte bara på vita duken som ens tanken på en kvinna gör människor rasande.

Hatisk men inte korkad

Boris Johnson, ny utrikesminister i Storbritannien, har sagt att Hillary Clinton påminner om en sadistisk sjuksköterska. I USA har republikanerna just nu sitt konvent där Donald Trump kommer väljas till partiets presidentkandidat, en man som gjort sig känd för sina uttalanden om kvinnor. En kvinna har han kallat fet gris, en annan ställer kritiska frågor för att hon har mens och en tredje är för ful för att bli president. Donald Trump må vara hatisk, men han är inte korkad. Uttalanden som dessa fungerar som en påminnelse till omvärlden om att hans motståndare är kvinnor.

Kvinna i först hand

När inga andra förolämpningar räcker går det alltid att påpeka att en kvinna är en kvinna. Att personen är politiker eller journalist eller bra spelare hamnar då i skymundan och hennes trovärdighet undergrävs. En kvinna är en kvinna i första hand. Läsa nyheter, vara skådespelare i Ghostbusters eller presidentkandidat. En kvinna fortsätter att provocerar bara genom att existera.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN