Mejla

Anders Lindberg

SD vill skrämma den fria pressen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TOMAS ONEBORG/SVD/TT
Linus Bylund, riksdagsledamot för SD.

21 april 2016. Pressfrihet

”Går inte en dag utan att man blir mer övertygad om att svensk media måste ­bytas ut”, skrev SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth i EU-valrörelsen.

”Den polska högerregeringen sparkar nu alla inom public service. Av ren ­princip lovar jag att semestra i Polen en gång i år”, skrev SD:s tidigare ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist tidigare i år.

”Ni är och förblir denna nations fiender” skrev Linus Bylund (SD) om den svenska journalistkåren efter Kaplan-skandalen vilket den antirasistiska ­bloggen ”Inte rasist men …” uppmärksammade i förrgår.

I SD:s skyltfönster Ungern och Polen har politiken redan genomförts och fria medier är tystade. Men av någon anledning tror vi att de skojar när de säger ­samma sak i Sverige.

Men hatet mot fria medier är centralt för den radikala högern. Och de har ­under flera år byggt upp en omfattande maskin på nätet som hatar och förföljer misshagliga författare och journalister.

När organisationen Reportrar utan gränser presenterade sitt pressfrihets­index har Sverige fallit till åttonde plats.

– Det förekommer alldeles för mycket hot och det är ett reellt problem för många journalister i deras vardag, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för ­Reportrar utan gränser till Ekot.

Få fällande domar

Nyligen presenterades motsvarande statistik för författare. Enligt en undersökning från Myndigheten för kultur­analys har 35 procent av svenska för­fattare utsatts för hot och trakasserier.

Samtidigt som problemen ­växer och i praktiken begränsar människors yttrande­frihet är polis och domstolar notoriskt dåliga på att ­utreda hoten och mycket få gärningsmän fälls.

SD vill inte stå för smuts­jobbet, men de största hat­sajterna har direkta kopp­lingar till riksdagsgruppen och via slutna Facebookgrupper och forum organiseras kampanjer.

När Linus Bylund från riksdagens politiska höjder kallar journalister ”nationens fiender” finns en hel ­armé av aktivister beredda att ­omsätta budskapet i praktisk handling.

Asylboenden brinner

Skandalen kring Mehmet Kaplan har till stora delar handlat om ifall ledande ­politiker kan ha kontakter med politiska extremister. Han föll bland annat efter en middag där den ultra­nationalistiska gruppen Grå vargarna deltog. Det var rätt, ledande politiker måste ­vara mer noggranna med sitt umgänge.

Men även svängdörrarna mellan SD och motsvarande grupper i Sverige förtjänar uppmärksamhet. I spåren av uppviglingen på nätet brinner tilltänkta asylboenden och männi­skor hotas. Det var heller ingen slump att ­terroristen i Malmö, Peter Mangs, ­utförde sina dåd med ena ögat på hur ­hatsajterna skulle reagera.

Att Sverige faller i pressfrihetsindex bör bli en varningsklocka för alla som vill leva i ett fritt och anständigt samhälle.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avAnders Lindberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM