Mejla

Anders Lindberg

Bra, Peter Hultqvist men inte tillräckligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Problemet är Rysslands upprustning och allt mer aggressiva agerande

Närgånget Ett ryskt avancerat stridsplan av typen su-27 filmades när det flög aggressivt nära ett svenskt signalspaningsplan över Östersjön. Foto: Försvarets radioanstalt
Närgånget Ett ryskt avancerat stridsplan av typen su-27 filmades när det flög aggressivt nära ett svenskt signalspaningsplan över Östersjön. Foto: Försvarets radioanstalt

"En tusenmilaresa börjar med ett steg" sa den kinesiske filosofen Lao-Tse någon gång på 500-talet före Kristus.

– Det är en ansenlig summa pengar som vi avsätter, sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en pressträff tidigare i dag om regeringens försvarsutspel.

– För lite och för sent, kontrade försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) till Expressen.

Kort minne

Just Allan Widman kanske inte bör använda några brösttoner eftersom Alliansregeringen drog ner rejält på försvaret under sina åtta år vid makten.

Men närmast sanningen kommer nog trots allt Lao-Tse. Satsningen är en början men det är långt kvar till en rimlig försvarsförmåga.

ÖB Sverker Göranson har inför nästa försvarsbeslut, som ska tas under våren, krävt ökade anslag med 20 miljarder under fem år för att uppnå det som politikerna kräver av försvaret.

Han får nöja sig med betydligt mindre.

Ryssland

Problemet för Svensk försvars- och säkerhetspolitik är Rysslands upprustning och allt mer aggressiva agerande.

Vid påsken för två år sedan övade Ryssland attacker mot mål i Sverige med stridsflyg som kan bära kärnvapen och de har både kränkt svenskt luftrum och flugit aggressivt nära svenska signalspaningsflygplan över Östersjön.

Den ryska invasionen i Ukraina för ungefär ett år sedan ökade spänningarna ytterligare och det säkerhetspolitiska läget har inte varit så här dåligt sedan det kalla kriget.

Gotland

Peter Hultqvist vill stärka försvaret av Gotland och placerar ett kompani med 130 soldater permanent på ön. Det är ett viktigt förslag och en tydlig signal om att den rödgröna regeringen inser Gotlands strategiska betydelse mitt i Östersjön.

Han vill även öka marinens förmåga att jaga ubåtar. Även detta är helt nödvändigt vilket blev tydligt i höstas efter ubåtslarmen.

För de flesta kom det nog som en otrevlig överraskning att stora delar av Sveriges förmåga till ubåtsjakt hade avvecklats.

Dålig stämning

Det regeringen däremot inte lyckas med är balansen mellan vilka uppgifter försvaret har och pengarna.

ÖB har krävt 4 miljarder per år för att lösa de uppdrag han redan har. Istället får han drygt en miljard mer samt ett par nya arbetsuppgifter. Räkna med dålig stämning.

Förhoppningsvis kommer detta korrigeras i de blocköverskridande samtal som ska ske inför försvarsbeslutet även om det är något oklart vad Alliansen egentligen tycker och om de faktiskt är beredda att betala mer än regeringen.

Höga förväntningar

En skillnad mot förra regeringen är att Peter Hultqvist inte försöker framställa verkligheten som rosenskimrande. Han har från början talat klarspråk om både Rysslands aggressiva politik och bristerna i Sveriges försvar.

Han har snabbt fått respekt i Försvarsmakten och riskerar nu att råka ut för det Tage Erlander en gång kallade "de stigande förväntningarnas missnöje".

Regeringen verkar ha insett problemen, men förslagen räcker inte på långa vägar.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.