En ledare, ett parti och bara en fråga

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

SD är ett enfrågeparti för rasism

Enfrågepartist Jimmie Åkesson gav upp försöken att bredda partiet i Almedalen i dag.
Enfrågepartist Jimmie Åkesson gav upp försöken att bredda partiet i Almedalen i dag.

Jimmie Åkessons tal inleddes med Magnus Ugglas "Jag mår illa". Träffande, det var det nog fler som gjorde, när Jimmie Åkesson äntrade scenen.

Om iden var att bredda partiet, och prata om fler frågor än bara invandring, så förstördes upplägget redan av talaren före Åkesson som började gapa om massinvandring.

Ett rasistiskt parti

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med sina rötter i den svenska nazism som övervintrade efter andra världskriget. Senast idag avslöjade Expressen och Expo att ett antal av SD:s kandidater haft kontakter in i den vit makt-miljö som Säkerhetspolisen ser som ett hot mot demokratin.

Inte bara Sverige

Högerextrema partier hade stora framgångar i EU-valet 25 maj. Jimmie Åkesson surfar på samma våg som gjort Front National till största parti i Frankrike och lyft partier från nazistiska Jobbik i Ungern till Dansk Folkparti i Danmark.

I Almedalen har Jimmie Åkesson flera år i rad försökt bredda Sverigedemokraterna i frågor som brottslighet och äldre. I år var det pensionärsskattens tur.

Men i hans tal handlade nästan bara, som alltid, om invandring.

Enfrågeparti

Efter en mandatperiod får det att utvärdera hur partiet har agerat i riksdagen. Resultatet är entydigt. Oavsett vilka frågor partiet gjort utspel i eller vad de skrivit motioner om handlar det mesta egentligen om invandring.

Deras förslag till statsbudget utgår från enorma hitte-på-intäkter från att de stoppar invandringen. Dessa pengar räcker sedan till allt, försvar, pensioner, välfärd osv. Men eftersom själva intäkterna är påhittade är allt ren bluff.

Skiljer SD

Kvar finns rasismen, det som sedan starten skiljer Sverigedemokraterna från alla andra partier. I Almedalen idag var alla människor inte lika mycket värda. För SD har vissa av oss har rätt att vara här, andra inte.

Sverigedemokraterna delar in människor efter ursprung och religion och vill ge dem olika rättigheter. De är därmed inte vad vi normalt menar med ett demokratiskt parti.

Det blev tydlig i Almedalen idag.

Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN