Mejla

Anders Lindberg

Hamas måste ta farväl av vapnen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Demonstranter i Gaza City.
Demonstranter i Gaza City.

LEDARE

Längs gatorna i Gaza City sitter affischerna på martyrer tätt. Idoler att se upp till, leende unga män och Hamas typiska gröna färg.

Som vore de popstjärnor eller del­tagare i ”Let’s dance”.

Alla är döda.

På större affischer visas vapensystem som pansarvärnsrobotar eller raketer med kapacitet att nå Tel Aviv.

Israel har huvudansvaret

Just nu vilar vapnen, men utan en ny politisk dynamik är det bara en tids­fråga innan nästa urladdning sker.

I dag träffar Palestinas president Mahmoud Abbas statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström. Sverige kan vara stolt över att vi erkänt Palestina som stat och över vårt långa stöd till palestinierna.

Men som goda vänner behöver vi även vara ärliga.

Eftersom Israel är den starkare parten har man huvudansvaret för utvecklingen. Men även Mahmoud Abbas har en diger hemläxa att göra.

Han måste göra mer för att få kontroll över hela sitt land. Den som i dag åker in i Gaza passerar först en gränsstation som kontrolleras av Mahmoud Abbas, sedan en som styrs av Hamas. I realiteten sträcker sig Abbas effektiva kontroll bara några hundra meter in i Gaza.

Sverige bör ställa krav

Om det ska bli fred måste Mahmoud Abbas försöka avväpna Hamas och få dem att permanent överge strategin att angripa israeliska civila. Det är ingen lätt uppgift, men i dag gör han inte tillräckligt varken i ord eller i handling.

Sverige bör i sin tur erbjuda lång­siktig hjälp med att bygga upp demokratiska palestinska institutioner i Gaza, på samma sätt som till stor del redan skett på Västbanken.

Mahmoud Abbas behöver även reformera sin egen administration, befordra fler kvinnor till ledande positioner och ta krafttag mot korruptionen.

I april förra året kom den palestinska försoningsregeringen överens om val inom sex månader. Sverige bör ställa krav på en tidsplan för när det valet ska hållas.

Nu behövs fler förhandlare – inte fler martyrer.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hamas

Gaza

Palestina

Margot Wallström

Västbanken

Mahmoud Abbas

Israel