ÅSIKT

Hotet om brexit skrämmer ingen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
Storbritanniens premiärminister Theresa May under debatten i parlamentets underhus.

Den brittiska regeringschefen tog sin handväska, reste sig och lämnade ilsket parlamentet. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn krävde i måndags en misstroendeomröstning mot premiärminister Theresa May. Hon har precis genomlidit, och vunnit, en sådan inom sitt eget konservativa parti.

Vad Corbyn vill uppnå med misstroendeomröstningen är inte helt tydligt. Hade misstroendeomröstningen varit riktad mot hela regeringen, inte bara premiärministern, hade den varit bindande och kunnat leda till ett nyval. Men i nuvarande form skulle den som mest leda till förödmjukelse för premiärministern, och möjligtvis ökad press på att hålla parlamentsomröstningen om brexitavtalet tidigare än i januari.

Vägrar rösta om brexitavtalet

Allt kokar ner till just det – Theresa May lyckades, mot alla odds, få ihop ett brexitavtal med EU. Men för att det ska gälla måste avtalet klara sig igenom brittiska parlamentets underhus. När premiärministern insåg att avtalet inte skulle klara en omröstning i parlamentet sköt hon hastigt upp saken till den tredje veckan i januari. Vid det laget kommer det att vara tio veckor kvar till utträdesdatumet 29:e mars.

Genom att vänta till elfte timmen vill May få parlamentet att stressat välja mellan hennes avtal och inget avtal alls. "Om det bästa blir det godas fiende riskerar vi att lämna EU utan ett avtal", sa Theresa May i förrgår inför underhuset. Har Storbritannien inget avtal i mars kommer det omedelbart leda till brist på mat och mediciner. En riktig kris, helt enkelt.

Kan skjuta upp brexit

Problemet är att hoten om "No deal" blev mindre skrämmande det ögonblick EU-domstolen bestämde att britterna själva kan pausa eller avsluta utträdesprocessen. Det går alltså finfint att skjuta upp brexit, eller ångra sig helt. Även om EU tydligt sagt nej till att förhandla om utträdesavtalet finns det alltså ytterligare alternativ för den som ogillar Mays avtal.

Nu förvärras röran mest av May och Corbyns bristande självförtroenden. May skjuter på omröstningen för att hon vet att hon kommer förlora den, och Corbyn vet att han skulle förlora en misstroendeomröstning riktad mot hela regeringen. Ingen har stöd för någonting, helt enkelt.

Det bästa vi kan hoppas på är att någon ändrar sig. Att May lyckas skrapa ihop stöd för sitt avtal, Corbyn får till ett nyval eller att EU går med på att förhandla om utträdesvillkoren.

Tills dess får folket vänta tålmodigt.

avSusanna Kierkegaard

ARTIKELN HANDLAR OM