Mejla

Pernilla Ericson

Bara en bojkott välter gubbväldet

Svenska Akademiens skitiga byk ligger kvar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Avstår. Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och Chris O'Neill skippar alla Svenska Akademiens högtidssammankomst i år.
Avstår. Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och Chris O'Neill skippar alla Svenska Akademiens högtidssammankomst i år.

LEDARE

Det är ett rejält bortfall på Svenska Akademiens högtidssammankomst i år. Författaren Agneta Pleijel väljer, precis som Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten och ärkebiskopen Antje Jackelén, att avstå från att medverka.

Stora delar av kungafamiljen närvarar inte: prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O’Neill. Från Hovets sida är man försiktig i formuleringarna kring varför så många uteblir. “Självklart finns det olika anledningar till varför inte alla är det”, säger Hovets informationschef till Aftonbladet.

Författaren Agneta Pleijel var inte lika otydlig.

– Jag bojkottar den oerhört avsmakliga personstrid som har blottats inom Akademien. Det är ett ställningstagande mot hur man behandlat varandra och den arrogans som vissa ledamöter visat, säger hon till Kulturnyheterna.
Ärkebiskopen slår fast att hon "inte kan uttrycka sin solidaritet genom att delta".
För vad finns det att vara solidarisk med? En kulturinstitution som blottat en skrämmande kvinnosyn, skyddat förövare och uppvisat en pinsam brist på handlingskraft.

Fått pågå i över 20 års tid

Det talas om maktspel. Men allt kan ändå kokas ner till följande: ledamoten Katarina Frostensons make Jean-Claude Arnault är dömd för våldtäkt i två instanser, hovrätten höjde nu senast straffet till två och ett halvt års fängelse.

Man har slagit dövörat till för de som larmat om övergrepp, i över 20 års tid. ”Brevets innehåll framstod inte som viktigt”, sa dåvarande ständige sekreteraren Sture Allén om konstnären Anna-Karin Bylunds vittnesmål 1996. Även praktikanter har skrivit till Sture Allén efter att ha utsatts för en “arbetsgivare som tafsade” på Forum. AF Kultur tvingades införa ett praktikantstopp, vilket framkom i dokumentären “Det slutna sällskapet”.

Pengarna till Jean-Claude Arnault har fortsatt att strömma in från Akademien, dels genom ett årligt stöd till Forum, dels genom ett arvode för att sköta institutionens Parislägenhet. Där skedde en av våldtäkterna som Arnault nu är dömd för. Och här är vi nu.

Få kungen att agera

Stolar står tomma på högtidssammankomsten. De som självklart borde finnas i rummet väljer att bojkotta. Och ledamoten Horace Engdahl, som spekulerar i om män passar bättre i Svenska Akademien, ser det som “sin plikt” att sitta kvar till sin död.

En särskild bojkott skulle nog kunna ändra på det.
Om nästa Nobelpristagare i litteratur väljer att avstå priset – med hänvisning till Svenska Akademiens fulspel och tolerans för övergrepp – så skulle det förmodligen få kungen att till slut peka med spiran.

Flitigt vinsttippade författaren Joyce Carol Oates skrev på Twitter “Jag hoppas att Metoo-rörelsen ska ge tröst åt de kvinnor som hänsynslöst ställts vid skampålen i pressen för att ha vittnat mot män som kränkt och utnyttjat dem”. Skulle hon verkligen vilja ta emot Nobelpriset i litteratur med Horace Engdahls nådiga nick? Tveksamt.
En sak vet vi. I sin nuvarande form kan inte Svenska Akademien skaka av sig sin skitiga historia.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sparka alla mansgrisar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Horace Engdahl

Metoo

Sexuella övergrepp

Agneta Pleijel

Jean-Claude Arnault

Joyce Carol Oates