Mejla

Anders Lindberg

Putin hör inget om väst mumlar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

LEDARE

I går stängde Vladimir Putin av det strategiska Kertjsundet, den remsa vatten som ligger mellan Krimhalvön i väster och Ryssland i öster. Ryska trupper angrep och bordade tre ukrainska fartyg och flera människor skadades. Därmed stängdes Azovska sjön av från Svarta havet och Ukrainas hamn i staden Mariupol förlorade kontakten med havet. Nu på morgonen hävdes blockaden.

Att Putin skulle välja just Kertjsundet för att testa det internationella samfundets gränser är inte helt förvånande. Efter invasionen av Ukraina 2014 och ockupationen av Krim så har den ryska regimen ständigt flyttat fram sina positioner i lagom små steg för att inte driva fram en verklig motreaktion. I maj invigdes en 19 kilometer lång bro mellan Ryssland och Krim över just Kertjsundet. 

Vladimir Putin lät sig filmas av rysk stats-TV när han själv körde ett arbetsfordon från den Ryska sidan över bron in på ockuperat område. Att den ryska provokationen kommer just nu är antagligen heller ingen slump. Putin har på senare tid tappat i popularitet på grund av en impopulär pensionsreform, en yttre kris kan förbättra opinionssiffrorna.

Ukrainas president Petro Porosjenko vill ha undantagslagar för att landet lättare ska kunna försvara sig. Hur mycket detta är en PR-insats eller om han verkligen förbereder sig för större väpnade aktioner från Ryssland är oklart.

Den viktiga frågan är hur väst reagerar. I går var både Nato och EU ute med skarpa fördömanden och senare idag samlas FN:s säkerhetsråd för att diskutera saken. Den svenska regeringen, som har en plats i säkerhetsrådet, behöver vara mycket tydlig med att Ukrainas rätt till fri passage genom Kertjsundet måste respekteras. De ryska provokationer behöver upphöra.

Annars bör Europa överväga ytterligare sanktioner mot Ryssland. 

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.