Mejla

Susanna Kierkegaard

När börjar EU sätta flyktingbarn i bur?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Trumps migrationspolitik går utför.

Foto: SAUL LOEB / AFP

LEDARE

Flyktingbarn som tagit sig till Texas förvaras i burar. Tillsammans lever de instängda i stora lokaler, separerade av galler i mindre inhägnader. De äldre barnen byter blöjor på de yngre, trots att de aldrig träffats tidigare. Lysrören är på dygnet runt.

Nu åtalar Donald Trump alla som illegalt tar sig in i USA, i stället för att bara skicka ut dem. Vuxna flyktingar sätts i häkten där barn inte får vara. Familjerna splittras och återföreningarna misslyckas på grund av dålig administration. Föräldrar deporteras utan sina barn.

Barnen stirrar tomt

Nästan 2000 barn har tagits ifrån sina föräldrar. Reportrarna som släpptes in i det största förvaret förra veckan fick inte ta bilder, men berättar om uppradade barn på metallbänkar som stirrar tomt framför sig. En del håller hårt i kopior av föräldrarnas ID-handlingar.

Donald Trump verkar chockad över sin egen politik. På nätet skriver han att det är Demokraterna som splittrar familjer genom att vägra samarbeta med hans parti Republikanerna. Även för en man som strävar efter att vara oberäknelig är det en ny nivå av ansvarslöshet.

Nytt samhällsklimat

Lägren är knappast överraskande. Ett samhälle börjar inte slita barn från föräldrar och slänga dem i burar bara så där. Inför det krävs en lång uppvärmning och förändring av samhällsklimatet.

USA är inte ensamma i sin åtstramade migrationspolitik och sitt avhumaniserande av flyktingar. Vid Europas kust slåss länderna om att slippa ta emot båtar med migranter. I EU:s budget går migrationspengarna till gränsvakter. I Sverige dominerar Sverigedemokraterna och nazister delar ut flygblad på torgen.

Svenska regeringens politik går åt rätt håll sedan de afghanska ungdomarna fick stanna. Frågan är om resten av Europa följer oss eller den amerikanska presidenten.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Italiens apspel leder till döden

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

USA

Sverigedemokraterna

Flyktingpolitik

Flyktingsituationen

Migrationspolitik

Migration