Susanna Kierkegaard

För Trump är allting enkelt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump är på europaturné. I går träffade han NATO-ledare i Bryssel, i dag åker han till London för möte med premiärminister Theresa May och drottning Elizabeth II. Sist men inte minst ska Trump och Rysslands president Vladimir Putin träffas i Helsingfors på måndag.

Putin är en lätt match

– Jag har NATO. Jag har Storbritannien, som är kaotiskt just nu. Och så har jag Putin. Ärligt talat är nog Putin lättast av alla. Vem hade kunnat tro det? sa Trump om mötesplanerna tidigare i veckan.

NATO-ledare som inte håller med varandra är krångliga. Jämnstarka ledare som måste komma överens och kompromissa är tråkiga. För en högerpopulist som Trump är det lättare att komma överens med en rysk president som knappast behöver ta hänsyn till folkets vilja eller demokratin.

Enkelt är trendigt

För Donald Trump är enkelt lika med bra. Visst är alla invandrare olika, med egna bakgrunder, kunskap och erfarenheter, men det är enklare att bunta ihop dem och smälla upp en vägg för att stänga dem ute. Förenklingar och kortsiktighet är den nya politiska trenden.

Trumps filosofi har sina fästen även i Europa. Här går populistiska partier framåt tack vare de enkla svarens lockelse. Femstjärnerörelsen och Lega nord i Italien, franska Front national, Sannfinländarna, UKIP, Dansk folkeparti och norska Fremskrittspartiet är bara ett par exempel.

Kortsiktighetens konsekvenser

Där den enkla och kortsiktiga politiken har blivit verklighet kan vi se hur den påverkar samhället. I USA ökar hatbrotten mot invandrare, i Storbritannien faller regeringen ihop när brexitplanerna brister, i Danmark införs högre straff för de som bor i "getton".

Vi svenskar lockas också av de enkla svaren. Sverigedemokraternas invandringskritik, Alliansens utförsäljningspolitik och regeringens lag- och ordningsretorik bygger alla på förenklade problembeskrivningar och svar. För samhället vore det bra om politiken blev svår igen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.