ÅSIKT

Trump och Kim möts som två maffiabossar

Foto: JUNG YEON-JE / AFP

avJonna Sima

LEDARE

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sedan Donald Trump svors in som USA:s fyrtiofemte president förra året har världen inte varit sig lik. Och han verkar älska varje sekund som han får vara solsystemets mittpunkt.

Trumps nyckfulla beteende och respektlösa hållning till internationella överenskommelser och diplomatins regler gör honom fullkomligt oberäknelig. Fråga bara Kanadas premiärminister Justin Trudeau som Trump kallade falsk och svag i ett antal tweets i söndags.

Världen får anpassa sig

Resten av världen får ständigt anpassa sig, täcka upp och tassa på tå för den 71-årige barnrumpans framfart. Förhållandet illustrerades väl av den redan ikoniska bild som Angela Merkels stab skickade ut efter helgens fiaskoartade G7-möte i Kanada.

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

På den står Merkel i en framåtlutad och uppläxande position framför en sittande Donald Trump med armarna trotsigt i kors.
Men kanske är det just ett sådant excentriskt beteende som gör att Donald Trump har fått till ett unikt möte med Nordkoreas diktator, Kim Jong-Un.

Genom sig själv känner man andra, brukar det ju heta.

Jargongen som tagen ur maffiafilm

De två är kanske mer lika än vad man skulle kunna tro. Åtminstone talar de samma språk. Det är en jargong som känns som tagen ur maffiafilmer eller tv-serien Sopranos.

Fysisk styrka hyllas, svaghet föraktas och förolämpningarna haglar.
När Donald Trump förra hösten hotade med att förgöra Nordkorea med "eld och raseri" för landets provsprängningar med kärnvapen och hånfullt beskrev Kim Jong-Un som "mr Rocket man" fick han direkt svar på tal. Kim kallade Trump mentalsjuk och sa att han var en senil gammal gubbe som skulle tämjas med eld.
Men det som börjar med bråk slutar med barnbidrag. Eller åtminstone med årets kanske viktigaste möte på ett lyxhotell i Singapore.

Vem hade trott att vi skulle hamna här efter den hätska ordväxlingen i höstas? Då låg snarare ett hotande kärnvapenkrig närmare till hands.

I bästa fall början på en fredsprocess

Mycket står på spel med dagens möte. Trump har i vanlig stil hävdat att han redan efter fem sekunder kommer att känna om det finns en konstruktiv stämning att bygga vidare på. Den nordkoreanska staben har flaggat för att mötet kommer att rundas av snabbt.
Det tuppfäktas lika ivrigt från båda håll.
I bästa fall kan de påbörja en process som leder till en kärnvapennedrustning för Nordkorea och ett slutligt fredsavtal efter 1950-talets Koreakrig. I utbyte hoppas Nordkorea få lättade sanktioner, säkerhet – och att även USA rustar ned och plockar hem militär från Sydkorea.
Det kanske inte direkt är fred på jorden men ett steg åt rätt håll.

För tillfället åtminstone.

ARTIKELN HANDLAR OM