Mejla

Jonna Sima

S-krisen har fått Löfven att lyssna

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET / 4216

Det har snart gått en månad sedan Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon presenterade Socialdemokraternas nya, skärpta migrationspolitik.

Den har inneburit trettio dagar av krishantering för partiledningen. Och nu är det bara hundra dagar kvar till valet den nionde september.
Sanden i timglaset minskar i rask takt. Det krävs handling och krafttag för att entusiasmera både de egna partiarbetarna och väljarna.

Under våren har partiledningens fokus varit för mycket på batong och för lite på välfärd.

Socialdemokrater har känt sig vilsna i den nya auktoritära retoriken.

Verkar ha lyssnat på kritiken

Efter att valstrategin presenterades i början av året, med en tydlig inriktning på integration/migration och lag och ordning, har man gjort flera hårda utspel.

När S-ledningen kastade fram beskedet om den skärpta migrationspolitiken, som att Sveriges flyktingpolitik ska hållas på miniminivå i förhållande till EU, blev det droppen som fick bägaren att rinna över.
Omsvängningen kom som en överraskning för många socialdemokrater.
"Det är inte på grund av migrationspolitik som man kommer att rösta på Socialdemokraterna", som S-veteranen Lena Hjelm Wallén klokt konstaterade i en intervju med SVT Agenda.
Nu verkar det faktiskt som att S-ledningen har lyssnat på kritiken.

Tiggeriförbud stoppat

Det förslag om ett förbud mot tiggeri som partiet enligt uppgift skulle ha presenterat inom kort verkar ha stoppats.
I går höll Stefan Löfven ett tal på fackförbundet Byggnads kongress i Göteborg och lovade där att prata välfärd och en trygg arbetsmarknad snarare än migration i valrörelsen.

Vågar man sig på ett "äntligen!"?

Inför valet i höst står svenska folket inför ett vägval. I dagsläget ser det ut som att de fyra Allianspartierna försöker hålla ihop ett regeringsalternativ med Sverigedemokraterna som gigantiskt stödhjul.

Ulf Kristersson är klar med vad hans högergir betyder: Sänkta skatter med 50 miljarder.

Tydligare alternativ

Moderaterna vill införa ett sjätte jobbskatteavdrag, marknadshyror, höja brytpunkten så att färre betalar statlig skatt och tredubbla Rut-avdragen. Skattesänkningarna ska finansieras genom att skära i samhällets yttersta skyddsnät: försörjningsstödet och a-kassan.
Med den politiken kommer osäkerheten och kylan i samhället att öka.

Socialdemokraterna ska alltid stå för ett varmare och solidariskt samhälle. Det är en framgångsrik modell – se bara på ekonomin.

Sysselsättningen har aldrig varit högre och staten har kunnat göra enorma investeringar samtidigt som den går med överskott.
Rött eller blått, varmt eller kallt. Alternativen måste vara tydliga för att det ska gå att välja mellan dem.
Den enkla principen gäller även på valdagen.

avJonna Sima

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM