Mejla

Eva Franchell

Lönen sänks med 5 000 i månaden

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Laura Andzane fick sin arbetstid minskad med åtta timmar.
Foto: Fredrik Schlyter / © FREDRIK SCHLYTER / WWW.SCHLYT
Laura Andzane fick sin arbetstid minskad med åtta timmar.

LEDARE

Hon har tre barn och har precis köpt hus. Laura Andzane, 38, berättar i tidningen Handelsnytt om chockbeskedet hon fick i höstas.

Hennes arbetsgivare City Gross i Norrköping ville minska hennes arbetstid med åtta timmar i veckan.
En lönesänkning på cirka 5 000 kronor i månaden.

92 arbetsplatser

Hon var inte ensam. Utan hänsyn till turordningsreglerna blev 28 anställda erbjudna nya tjänster med kortare arbetstid. På minst 92 arbetsplatser över hela Sverige pågår just nu samma typ av arbetstidsminskning. Det kallas för hyvling när arbetsgivaren erbjuder sina anställda tjänster med kortare arbetstid och lägre lön. Antingen det eller så får de sparken.
Arbetsgivarna har alltid använt sig av den här metoden, men efter en dom i Arbetsdomstolen har hyvlingen ökat. Den stilbildande domen kom för ett år sedan och friade Coop Forum i Örebro som minskat arbetstiden och sänkt lönen för ett 40-tal medarbetare. Nu är det fler företag som hakar på, Åhléns i Stockholm har till exempel hyvlat närmare hundra tjänster. Klädkedjan JC har också hyvlat sin personal i flera butiker.

Brutal metod

Metoden är brutal, de anställda måste acceptera sänkt lön eller arbetslöshet. Den är också utpekande eftersom arbetsgivaren kan strunta i turordningen och gynna sina favoriter.
– Nu har jag fått svart på vitt att jag är mindre värd än den som arbetat här i fem månader och som inte blir hyvlad, säger Laura Andzane.
– Vi ska ha julfest snart, fortsätter hon. Det är ingen som vill gå på den.
Frågan är väl också hur många som vill handla sin mat på City Gross i fortsättningen. Om företaget ser ner på sina anställda, hur ser det då på sina kunder?

Läs också:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.