Mejla

Daniel Swedin

Här är landets sjukaste hus

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nog börjar Nya Karolinska i Solna, sjukhuset som skulle komma att bli kronjuvelen för modern svensk sjukvård, bli väldigt skamfilat.

Miljardaffären har upphandlats helt utan konkurrens, kostnaderna har skenat och jättesjukhuset är nu världens dyraste. Konsultbolaget McKinsey har kallat bygget för ett ekonomiskt "katastrofprojekt". Hemliga dokument har visat att bolaget som bygger sjukhuset är inblandat i avancerad skatteplanering.

Handlar om ideologi

Och till detta kan man lägga att läkare och experter redan för två år sedan varnade för att det nya sjukhuset skulle förvärra vårdkrisen i Stockholm eftersom vårdplatserna blev färre.

Under den senaste veckan har det dånat in nya skandaler. 186 läkare, barnmorskor och undersköterskor vid Karolinska universitetssjukhuset har lamat om flytten av förlossningsvården till Nya Karolinska riskerar att göra vårdplatssituationen i Stockholm värre än i dag. Det har visat sig att princip alla badrummen på sjukhuset är felbyggda. Det blir vattensamlingar i nästan alla 550 patientbadrum.

Dessutom har Dagens Nyheter avslöjat att konsultbolaget BCG under 2017 fakturerat Karolinska universitetssjukhuset 28 miljoner kronor, inklusive moms. Vad sjukhuset fått för pengarna vet ingen. Sedan 2011 har bolaget fakturerat sjukhuset över en kvarts miljard kronor.

Det här är inget slarv. Det handlar om ideologi och det handlar om två förkortningar, OPS och VBV.

Karolinska byggdes inom ramen för en modell som kallas offentlig-privat samverkan, OPS, och den borgerliga majoriteten i landstinget ville ha det så eftersom det skulle bli billigare. Det blev det nu inte. Modellen - som möjliggör för privata företag att göra vinst i offentlig sektor - har dömts ut av forskare och experter men försvaras av Stockholms moderater.

Ovetenskaplig vård

Det fakturagalna konsultbolaget BCG har varit drivande i att införa managementmodellen ”Värdebaserad vård”, VBV, på Karolinska. Även här är idén att kostnaderna ska pressas. Läkare har varnat för att modellen reducerar patienten till en diagnos som ska processas och att de sjukaste hamnar i kläm. I veckan dömdes värdebaserad vård ut av Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Modellen saknar stöd i vetenskapen.

Men modellens införande i Stockholm försvaras av sjukhusledning och styrande politiker.

Alla turer kring Nya Karolinska avslöjar ett landsting där politikerna lyssnar mer på konsulter och privata bolag än på läkare, patienter och väljare.Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.