Mejla

Eva Franchell

Det luktar gammal fackpamp lång väg

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förbundets kassör Anders Bergström ville ha svenska kräftor serverade vid bastun.

Det är de lågavlönade undersköterskorna som får betala för Kommunals sprit- och porräventyr.

Aftonbladet har i dagarna avslöjat hur höjdare inom Kommunal satt sprätt på 100-tals miljoner av medlemmarnas pengar. De har bland annat gått till två exklusiva krogar, Metropol Palais i Stockholm och Marholmen utanför Norrtälje. Kommunal driver de båda etablissemangen genom det helägda handelsbolaget Lyran och det är möjligt att fackförbundet trodde att krogarna skulle bli en god affär för medlemmarna.

Hittills har krogarna dock gått med över 320 miljoner i förlust.

Porrstjärna

Det kan verka desperat att Metropol dessutom lånat sig till diverse obskyra verksamheter. Både Tony Irving och porrstjärnan Puma Swede har dansat nakna i lokalerna, men det var framträdanden som inte räddade affärerna.

Och det kommunala äventyret slutar inte där.

Förbundets ordförande Annelie Nordström och kassören Anders Bergström har semestrat gratis ute på Marholmen och då pratar vi om lyxboende i den pampiga grosshandlarvillan med kopparbadkar och storslagen utsikt. Personalen minns att Anders Bergström ville ha svenska kräftor serverade vid bastun.

Vem glömmer?

Nu hävdar de båda att de glömde att betala för semestern och lovar att göra rätt för sig. Men ärligt talat, vem "glömmer" att betala för en sådan bostad?

Gratis semesterboende, exklusiva inspirationsresor, eget vin och spritservering utan tillstånd. Kommunals ledande representanter har försett sig och det luktar gammal fackpamp lång väg.

Förbundets kassör Anders Bergström sitter i styrelsen för Lyran. Han har deltagit i flera av de inspirerande verksamheterna och det är han som nu skickas fram för att be om ursäkt. Det är för övrigt samme Anders Bergström som sitter i Aftonbladets styrelse och det är givetvis bra att just Aftonbladet granskar hur han hanterar medlemmarnas pengar.

Granskningen fortsätter

Vi får anta att Anders Bergström och hela Kommunals ledning bävar inför Richard Aschbergs fortsatta granskning här i Aftonbladet.

För det riktigt allvarliga i den här cirkusen handlar inte om en enstaka porrshow utan om medlemmarnas pengar. En undersköterska som tjänar runt 20 000 i månaden betalar en fyra-fem tusen om året i medlemsavgift och A-kassa. Det är pengar som oavkortat borde bidra till facklig verksamhet för högre löner och bättre arbetsmiljö för Kommunals många medlemmar.

De ska inte bekosta förbundsordförandens lyxiga ledighet och inte heller kassörens exklusiva matvanor.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avEva Franchell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM