Mejla

Eva Franchell

Alliansen halverar bidrag till aborter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thor vill att anställa ska kunna vägra att utföra abort.
Ebba Busch Thor vill att anställa ska kunna vägra att utföra abort.

LEDARE

Rätten till fri och säker abort är hotad.

Tidigare har Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor propagerat för vårdpersonalens rätt att vägra utföra aborter. Nu går landstinget i Stockholm ett steg längre och drar ner på det ekonomiska stödet till abortkliniker.

Det är knappast en slump att neddragningarna i Stockholm anförs av Kristdemokraternas Ella Bohlin, även om hela Alliansen står bakom beslutet. Som ett led i Stockholms stora besparingsprogram skärs stödet till privata vårdvalskliniker ner med fem procent.

Undantaget är dock bidraget till de privata abortklinikerna som skärs ner med 19 procent redan i år. På tre år ska bidraget till medicinska aborter halveras. Ja, ni läste rätt.

Landstinget rycker undan halva stödet till abortklinikerna och risken är nu att många lägger ner på grund av bristande lönsamhet. Patienterna kommer därmed att hänvisas till de stora sjukhusen som har mycket längre köer.

För den som vill ha en abort är tiden helt avgörande. Skillnaden mellan en enkel medicinsk abort och ett mer komplicerat ingrepp handlar om några veckor. En abort är ett akut ingrepp och då måste det finnas resurser för det.

Alliansen hänvisar till att de flesta aborter i dag är medicinska, att patienten under läkarkontroll får ta olika mediciner som framkallar aborten. Man menar att det är en billigare behandling än den kirurgiska och så kan det förstås vara.

Det är ändå märkligt att Alliansen tar hälften av pengarna utan något medicinskt underlag. Utan att ens konsultera ansvariga läkare bestämmer politikerna vilka ingrepp som ska utföras. Det är faktiskt inte klokt och det är upprörande att det som vanligt är kvinnosjukvården som får stryka på foten.

Ella Bohlin och hennes kolleger hänvisar till kostnadsökningstakten i landstinget. Allt har blivit så dyrt, beklagar de sig i en debattartikel i Dagens Samhälle samtidigt som de just nu bygger värsta lyxsjukhuset. Det är den storhetsvansinniga satsningen på Nya Karolinska som kväver all vanlig vård.

Att det skulle bli besparingar var förväntat, men när landstingspolitikerna genast famlar efter abortvården handlar det om något annat. Vi skriver 2015, Sverige har haft fri abort i fyrtio år. Den har räddat många kvinnor från osäkra och farliga ingrepp, men nu ifrågasätts den allt oftare. Kristdemokrater och Sverigedemokrater vill begränsa aborträtten, ett abortmöte attackeras och när ett landsting behöver spara halveras anslagen till abortvården.

Det är inte en slump att det är just kvinnorna som drabbas.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristdemokraterna

Ebba Busch

Eva Franchell

Ledare