Mejla

Karin Pettersson

SD:s strategi går ut på att blåljuga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

BRUN KÄRNA Richard Jomshof, partisekreterare för Sverige­demokraterna.
BRUN KÄRNA Richard Jomshof, partisekreterare för Sverige­demokraterna.

LEDARE

29 SEPTEMBER 2015. Sverigedemokraterna

Rickard Jomshof, partisekreterare för Sveriges tredje största parti skrev så här på Facebook i helgen: ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här.”

Med andra ord: eftersom Sverige är ett land med fungerande press- och ­yttrandefrihet så tvingas Sverigedemokraterna ljuga om sina verkliga avsikter för väljarna.

För att inte framstå som de människofientliga högerextremister de egentligen är föreslår SD en ökning av ­antalet kvotflyktingar från 1 900 till 4 000.

En rent kosmetisk manöver som sker samtidigt som partiet vill stänga gränsen helt för asylsökande från bland annat krigets Syrien.

Kommentaren från Jomshof handlade om detta och var ett svar på ett inlägg från tidigare SD-toppen Erik Almqvist. I dag befinner sig Almqvist i exil i Ungern, detta Sverigedemokratiska föregångsland. Så låt oss ­tala lite om Ungern.

Sedan 2010 styrs Ungern av Victor Orbáns nationalkonservativa parti Fidesz. Sedan valsegern har Orbán inte bara förändrat vallagar och konstitution och beordrat polisen att spruta tårgas på flyktingbarn. Fidesz har även systematiskt arbetat för att begränsa det fria ordet. Ungersk media är i dag underställd en statlig granskningsmyndighet och ett medieråd som bland ­annat utser alla chefer i ungersk public service. Båda kontrolleras helt av Fidesz.

I sin bok Tystnadens triumf beskriver journalisten ­Gabriel Byström hur medgrundaren till det öppet ­fascistiska partiet Jobbik, Daniel Pápp, 2011 utsågs till chef för det nya statliga bolag där en stor del av nyhetsproduktionen till public service sker.

Journalister rapporterar om rädsla och omfattande självcensur. Samtidigt förs hatpropaganda mot romer, hemlösa och homosexuella fritt fram av politiker och opinionsbildare. 2013 delades Ungerns tyngsta statliga journalistpris ut till bland annat Ferenc Szaniszló som är känd för grovt antisemitiska och anti­ziganistiska uttalanden.

Den ungerska mediepolitiken har fått kraftig kritik från EU, Europarådet och organisationer som Freedom House och den ungerska tankesmedjan Mérték. 

I valet 2014 skrev valobservatören OSSE att mediebevakningen i valrörelsen var vinklad till fördel för Fidesz.

Sanningen är att Ungern i dag håller på att gå från demokrati till något ­annat.

I Ungern finns inte bara ungerska fascister, utan som sagt även tidigare SD-toppen Erik Almqvist. Han flyttade dit 2013 eftersom politiken där ”känns sundare”.

Almqvist är SD-politikern som efter att ha tillbringat en natt på stan med ett järnrör producerade en propagandafilm med budskapet att det var han själv som blivit attackerad. När Expressen publicerade sanningen fick Almqvist, som då var partiets ekonomisk-politiska talesperson, sparken. I våras avslöjades dock att denne lögnare och fascistkramare varit anställd av sitt parti

i hemlighet för att sköta ­delar av deras medie­produktion.

Sverigedemokraterna går bra i opinionen och som en konsekvens av framgångarna pågår just nu en snabb normalisering och diskussion om hur SD bör benämnas och behandlas.

Även sansade människor verkar börja se partiet som ett bland andra. Bara den senaste veckan har Dagens Industri rapporterat om hur lobbyister och näringslivstoppar börjat försöka påverka partiet.

Men att ett parti är stort förlåter ingenting, och påverkar inte hur vi bör se på dem.

”Det är mitt land också”, sa komikern Soran Ismail till Erik Almqvist den där järnrörsnatten.

”Nej det är inte ditt land, det är mitt land”, svarade Almqvist.

I det meningsutbytet finns allt någon behöver veta om Sverigedemokraterna. För sanningen är att varje gång förlåten faller så syns partiets bruna kärna.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jobbik

Karin Pettersson