ÅSIKT

Ett gott humör i första debatten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
1 av 2 | Foto: Röda laget Statsminister Göran Persson menar att man löser problem genom kärlek - inte disciplin.
LEDARE

20 Februari 2006.

- Vi ligger i topp när det gäller ekonomi, sysselsättning och att pressa tillbaka arbetslösheten. Men vi har inte råd med stora skattesänkningar på 250 miljarder, som moderaterna vill, om vi ska klara vård och omsorg för de äldre, sa Göran Persson.

- Frågan hur vi ska klara att ta hand om allt fler äldre illustrerar väl problemet att vi inte får fram tillräckligt med jobb i Sverige. Bara om fler arbetar kan vi klara en åldrande befolkning, sa Fredrik Reinfeldt.

Gårdagens tv-sända partiledardebatt i TV 4 visade tydligare än hittills att vi har två alternativ i svensk politik. En vänster och en höger som inbördes är mer samspelta än inför något tidigare val. Huvudfrågan är och förblir jobben. Alliansen vill skapa dem genom att satsa på företagen och sänkt skatt på arbete, samarbetspartierna genom bevarade trygghetssystem som gör att löntagarna klarar och vågar att lära om och gå till nya jobb.

Göran Hägglund, kd, uttryckte högeralliansens linje: "De unga måste ha jobb i morgon. Bara så kan vi klara omsorgen om de äldre".

Fredrik Reinfeldt anklagade Göran Persson för att inte "låta alla vara med".

- Du har ställt en tredjedel utanför, sade moderatledaren men fick svar på tal av Persson:

Vinnande strategi

- Vi har också skapat 300000 nya jobb utan att försämra för sjuka, arbetslösa och förtidspensionerade som ni vill göra.

Det blev en bra debatt med gott humör. Programledarna Lena Smedsaas och Malou von Sivers lät det inte urarta till den sedvanliga trätan mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt.

En återhållsam och eftertänksam Göran Persson försökte gång på gång förklara för tittarna att politik är inte så enkelt. En klok och vinnande strategi som skapade förtroende.

- Man löser inte problemen i skolan bara genom mer disciplin. Det handlar om kunskap och kärlek, fler lärare och vuxna i skolan. Många ungar har det besvärligt hemma, många har ett annat språk. Det är heller inte lätt att vara lärare. Och jag är orolig för den segregering som håller på att uppstå genom friskolorna, där pengar eller vilken gud föräldrarna tror på avgör skola för barnen, sade Persson.

Där fick han mothugg både av högeralliansen och av Peter Eriksson som såg friheten i friskolorna som lösningen också för de kommunala skolorna. Han gav Lars Leijonborg rätt i att regeringen och samarbetspartierna varit alldeles för dåliga på att skapa bra yrkesutbildningar.

En förde fram miljön

- Göran Persson har skapat ett utanförskap där en miljon människor inte kan påverka sina liv genom att få ett jobb. Och han leder en arbetarregering som tycker illa om att folk jobbar med händerna, anklagade Reinfeldt.

Även oppositionsledaren hade i går en bra ton och en enkel retorik. Bara Peter Eriksson lyfte in miljöpolitiken i debatten som mest handlade om integrationen, skolan, jobben och globaliseringen. För tittarna/väljarna var det nog rätt lätt att välja lag.

LA

ARTIKELN HANDLAR OM