ÅSIKT

Elisabeth äntligen tillbaka i riksdagen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

När Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecce Homo hängde i riksdagshuset gick Carl Bildt i taket.

Att klä väggarna med bilder av Jesus bland homosexuella och transvestiter var som att hylla Pol Pot med en utställning, tyckte Bildt.

Elisabeth Ohlson Wallin tog strid för människovärdet och stack i ögonen på reaktionärerna.

Sex år senare är hon tillbaka i riksdagen. Nu med 22 kvinnoporträtt. Skådespelaren Frida Hallgren står allvarlig och uppfordrande på Slussen i Stockholm. Ann Petrén leker med kameran i sin klassiska roll som Dr Fregoli.

Bilderna utstrålar styrka och kräver respekt. ”Mina uppdragsgivare frågar mig ofta om jag inte har någon bild där kvinnan skrattar lite mer”, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Talmannen Björn von Sydow inviger utställningen. Han tycker att bilderna skildrar ett modernt Sverige där kvinnan gör stora framsteg.

”Ändå vet vi att riksdagens kvinnliga ledamöter upplever svårigheter i sitt arbete, bara på grund av sitt kön. Denna utställning ska inspirera oss i vårt jämställdhetsarbete”, säger Björn von Sydow.

Vackra Caroline från bildsviten med arbetsnamnet ”Älskade tjackhora” tittar rakt på honom.

Homosexuella som ingår registrerat partnerskap ska kunna välsignas i Svenska kyrkan. Det beslutade kyrkomötet i går.

Äntligen! Kärleksbudskapet har alltför länge förbehållits heterokärleken. Bögarna och flatorna har fått fira sin kärlek på kyrktrappan.

Samtidigt är det tragiskt att de homosexuella måste få en särskild välsignelseakt. Det är dags för en könsneutral äktenskapslag som inte gör skillnad på kärlek och kärlek. Som tvingar kyrkorna att viga homosexuella om de vill behålla vigselrätten.

Partitaktiken viner kring öronen på ombuden på sossekongressen som börjar i morgon. I veckan har både Göran Persson och Wanja Lundby-Wedin varnat för att ett beslut om att dela föräldraförsäkringen kan ”skada partiet” i valrörelsen.

De luftar en märklig syn på politik och partidemokrati. Politiker som gör vad som är ”bäst för partiet” i stället för att följa sin övertygelse förlorar förtroende. Politik handlar om att bilda opinion. Inte bara om att följa den.

På partikongressen väntas föräldraförsäkringen bli en av de stora stridsfrågorna. Vad är så farligt med det, Göran och Wanja? Var glada att socialdemokratin lever, att jämställdhetsdebatten går på högvarv och att åsikter bryts mot varandra. Något annat vore rena rama partidöden.

Någon som minns socialdemokraternas tillväxtkongress 2004? Partiledningen kom undan kravet på delad föräldraförsäkring genom att lova en utredning av ”olika modeller för att knyta en större del av föräldraförsäkringen till respektive förälder”.

Den utredningen blev klar i höstas. Karl-Petter Thorwaldsson föreslog en tredelad föräldraförsäkring. Fem månader till pappan, fem månader till mamman och fem månader som de gemensamt får dela på. Socialminister Berit Andnor avfärdade snabbt förslaget. Två nya månader i föräldraförsäkringen var inte att tänka på.

Årets sossekongress behöver en rak debatt om föräldraförsäkringen – utan smitningsförsök från partiledningen.

De kloka kongressombuden är många och argumenten för en delad föräldraförsäkring är överlägsna.

Zanyar Adami, chefredaktör för Gringo, har nominerats till Stora journalistpriset i klassen Årets förnyare.

Han måste få det! Gringo är den fräschaste svenska tidningen just nu.

Åsa Petersen

ARTIKELN HANDLAR OM