ÅSIKT

Tysk marsch på slak lina

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: CDU-ledaren Angela Merkel blir med all sannolikhet tysk förbundskansler. SPD får åtta ministerposter i regeringen.
LEDARE

Kristdemokraten Angela Merkel ser ut att bli tysk förbundskansler. I utbyte får socialdemokraterna åtta ministerposter i den nya regeringen. De tar hand om tunga områden som utrikespolitik, finanser och arbetsmarknad.

Valet slutade i patt. Till slut blev den stora koalitionen enda vägen till en fungerande regering.

Det är en riskfylld lösning, inte minst för socialdemokratin.

Tågade på gatorna

Kritiken har redan varit hårt mot Gerhard Schröders reformer. Arbetslösa tågade på gatorna i protest mot nedskärningar av a-kassan. Socialdemokraterna förlorade delstatsval på delstatsval och öppnade för det nya vänsterpartiet.

Nu ska koalitionspartierna förhandla fram ett regeringsprogram före 12 november. Några punkter är redan klara. Flera av dem kan leda till nya svekdebatter.

Nästa regering ska reformera inkomstskatterna. Knappast så radikalt som kristdemokraterna ville men ändå en känslig fråga för socialdemokraterna. Statsfinanserna måste förbättras, kanske genom den höjning av momsen som Schröder kritiserade under valrörelsen.

Kollektivavtalen på arbetsmarknaden blir kvar men anställningsskyddets framtid är oklar. Socialdemokraterna kan inte genomföra sin satsning på fler daghem och på en allmän sjukförsäkring.

Trög skuta att styra

Partiledningarna anser att de tagit ansvar för landet. Frågan är vad som händer när missnöjet växer, både i opinionsmätningarna och inom partierna. Den stora koalitionen kan bli en trög skuta att styra för Tysklands första kvinnliga kansler.

Vinnarna blir de partier som står utanför. Liberalernas partiledare Guido Westerwelle angrep redan i går kväll Angela Merkel för att ha övergett marknadsreformerna.

De gröna förlorar inflytandet över miljöpolitiken men kan profilera sig tydligare på egen hand. Det nynazistiska NDP kan utnyttja kompromisserna om Turkiet och jobben för att åter få vind i seglen.

Vänsterpartiet stort hot

Största hotet mot socialdemokratin är det nya vänsterpartiet. Det är fel att demonisera Oskar Lafontaines parti.

Men om Göran Persson hade genomfört samma politik som Schröder skulle LO ha skrikit i högan sky och vänsterpartiet fördubblat sina opinionssiffror. Däremot är det tydligt att Lafontaines ekonomiska kalkyler i valrörelsen inte gick ihop.

Det var ingen slump att gårdagens uppgörelse tog så lång tid att få fram. Vänstern inom socialdemokratin ser riskerna för att banden med fackfö-reningarna helt slits av. De ställer hårda krav i sakfrågorna och kräver starka företrädare i den nya regeringen.

Striden pågår fortfarande. Den stora koalitionen är ett farligt spel för socialdemokratin.

ME