ÅSIKT

De ovälkomna flyktingbarnen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: PER GROTH
Söker en ny framtid Rahul Sultani, 14, Mohsin Ahmadi, 14, Reza Haidari, 18, Abdul Hussain Ahmadi, 17 och Hussain Jaffari smugglades till Sverige i en container.
LEDARE

28 DECEMBER 2009. Flyktingbarnen

I dag lämnas de afghanska pojkarna över till myndigheterna i Sävsjö.

Efter 18 dagar i människosmugglarnas container dumpades de i den småländska skogen på själva julafton. I tunna kläder och gympaskor hittade de till sist järnvägsrälsen som ledde dem in till samhället och räddningen. De hade lika gärna kunnat frysa ihjäl.

Juldagarna fick de tillbringa i Höglandskyrkan. Församlingsmedlemmarna tog med dem till badhuset och kommunicerade med dem via Googles översättningsprogram. Vad skönt att det finns öppna och kreativa människor när Myndighetssverige har släckt och stängt för jul.

De kommer från kriget

I dag, på värnlösa barns dag, har myndigheterna öppnat igen och nu återstår det att se om det finns någon som vill ta hand om de här pojkarna. De är mellan 14 och 18 år gamla. Tonåringar. På bilderna är de lika gängliga som tonårskillar brukar vara när armarna är för långa och fötterna för stora.

Är det någon som kommer ihåg hur det kändes att vara femton? Hur kaxig man kunde vara och hur rädd man var. En femtonåring är inte vuxen vare sig han kommer från Sverige eller från Afghanistan.

Skillnaden är att de afghanska killarna har vuxit upp i krig och våld. Barn som flyr hit har ofta mist sina föräldrar eller skilts från sin familj. De har flytt och till sist dumpats i skogen av giriga människosmugglare. Nu behöver de trygghet men vi erbjuder dem – Vellinge. Det vill säga kommuner som egentligen inte vill ta emot dem.

Av Sveriges 290 kommuner är det bara ett hundratal som har tecknat avtal om att ta emot flyktingbarn. Bristen på platser är så akut att regeringen tillsatt Björn Eriksson som särskild samordnare. Migrationsminister Tobias Billström hotar med lagstiftning och den kan nog bli nödvändig. Kommunerna får redan ekonomisk kompensation så det är väl mest rädslan för besvär som får dem att säga nej.

Kungen har rätt

Det är fullständigt obegripligt. Antalet flyktingbarn har ökat, men de är fortfarande inte fler än vad som ryms i ett par normalstora högstadieskolor. Eller åtta barn per kommun. De är unga och driftiga och de som flytt över halva jordklotet har väl redan bevisat att de har tåga. Det kan bli något av de här ungarna om de får stanna i Sverige.

Barnens räddare och julens hjälte blev lite oväntat kungen. Han ägnade nästan hela sitt jultal åt barnen och FN:s barnkonvention. Kungen vill att Sverige ska ordna ett internationellt forum för världens barn och ungdomar. Han jämför med det ekonomiska toppmötet i Davos och det är rätt. Barnen ska ha högsta prioritet.

EF