ÅSIKT

De gör upp om kvinnokroppen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ABORT MISSION Anders Milton har lämnat ett förslag om att införa ett abortregister till socialminister Göran Hägglund (KD).
LEDARE

21 JULI 2009. Den svenska aborträtten innebär frihet och säkerhet för kvinnor. Till och med vecka 18 behöver ingen kvinna uppge varför hon gör abort. Det räddar livet på kvinnor. I länder där abort är förbjudet, blir aborterna illegala och osäkra. Desperata kvinnor gör abort på sig själva, med smutsiga och farliga redskap.

De moralkonservativa Kristdemokraterna har gett upp sina försök att sänka abortgränsen. Opinionen står på kvinnornas sida. Men den som inte gillar aborträtten, kan alltid hitta andra vägar. Kanske ett abortregister, där alla svenska kvinnor som gör abort registreras med sitt personnummer? Det skulle nog fungera avskräckande.

Skrattretande

I mitten av juni lämnade Anders Milton över sina förslag mot oönskade graviditeter till socialministern (och kristdemokraten) Göran Hägglund. Att sexualpolitiken blir en sak för två äldre herrar att göra upp om är i sig skrattretande. De har knappast bäst kontakt med de unga kvinnor som de vill rädda från oönskade graviditeter. De har knappast gjort abort själva.

Men vad värre är: Anders Milton föreslår ett nationellt abortregister som handläggs av Socialstyrelsen. Registret skulle enligt Milton vara ett sätt för samhället att ”få kunskap om infektioner i samband med abort, eventuella missbildningar, socioekonomiska och kulturella skillnader i abortförekomst med mera”.

Osäkra register

Milton bortser från risken att kvinnor inte vågar göra abort, eftersom integriteten hotas av ett abortregister. Abort eller inte är ett personligt och privat beslut. Abort är självfallet inget att skämmas för. Men alla kvinnor lever inte i miljöer där kvinnors rättigheter respekteras. Och inga register är säkra. Det kan aldrig garanteras att ett abortregister inte används för syften det inte är skapat för.

Efter ett år med folkstormar mot integritetskränkande lagar som FRA och Ipred vore det konstigt om samma folkliga motstånd inte mobiliseras mot abortregistret. Nu går registreringen vidare från internettrafik till kvinnors kroppar.

Moralkonservativ öken

Kristdemokraterna är, föga överraskande, positiva till abortregister. ”Register väcker alltid lite olustkänslor, men jag tycker absolut att idén är värd att pröva. Vi har länge undrat varför vi inte klarar av att förebygga aborter, och får vi reda på lite mer orsakerna kanske vi kan rikta arbetet på ett klokare sätt”, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, kristdemokrat i riksdagens socialutskott, till Svenska Dagbladet.

Det är just den ”olustkänslan” som abortmotståndare gärna vill väcka i kvinnor.

Oönskade graviditeter kan bara förebyggas i ett öppet klimat, med bra och billiga preventivmedel och med bra sexualundervisning. Ett abortregister går åt andra hållet, mot en moralkonservativ öken.

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik