Lär av Obama

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokratins partisekreterare måste bygga folkrörelse i en ny tid

INSPIRERA GRÄSRÖTTERNA Barack Obamas presidentvalskampanj kan inspirera. I ett samhälle som brottats med lågt valdeltagande lyckades han få miljoner av människor att engagera sig i politik. Här får en supporter en kram av Obama.
INSPIRERA GRÄSRÖTTERNA Barack Obamas presidentvalskampanj kan inspirera. I ett samhälle som brottats med lågt valdeltagande lyckades han få miljoner av människor att engagera sig i politik. Här får en supporter en kram av Obama.
Luciano Astudillo.
Luciano Astudillo.

30 JANUARI 2009. Socialdemokraterna har vårupptakt i Västerås. Det behövs en rejäl kick off för att få upp energin i ett parti som ännu inte riktigt rest sig efter knocken under valet 2006.

Mona Sahlin satsade helt riktigt som nyvald partiledare på att samla ihop en ganska illa åtgången rörelse och öppna upp interndemokratin. Rådslagsgrupper tillsattes och de politiska diskussionerna tog fart.

Den röd-gröna alliansen är bildad. Nu måste det politiska alternativet till den moderatledda regeringen tydliggöras.

Organisera människor

Aftonbladets ledarsida har pekat på behovet av att Sahlin samlar ett kabinett runt sig och att det blir klart uttalat vem som för talan i de olika sakområdena.

Bredvid formandet av politiken måste socialdemokratin återta sin folkrörelsesjäl och börja organisera människor i kampen för ett rättvist och solidariskt Sverige.

Här blir valet av partisekreterare avgörande.

Den som tillsammans med Mona Sahlin ska driva socialdemokratin till regeringsmakten 2010 måste kunna bygga folkrörelse på nytt sätt, i en ny tid och i ett mångkulturellt samhälle.

Obamas presidentvalskampanj kan inspirera.

I ett USA som länge brottats med allt lägre valdeltagande lyckades Obama få miljontals människor på lokalplanet att diskutera politik på arbetsplatser, i föreningar, i kyrkor, på snabbköpen och i grannskapen.

Gräsrotsrörelsen byggdes upp både genom klassiskt folkrörelsearbete och den allra senaste informationstekniken.

De många människornas engagemang fick soffliggare att gå och rösta och fick nya generationer att tro på politikens möjligheter.

Valdeltagandet sjunker

Det bör vara en uppgift också för svensk socialdemokrati.

Situationen är annorlunda i Sverige, men valdeltagandet har oroväckande sjunkit på senare år.

I storstädernas förorter är det alarmerande lågt. Allt färre väljer dessutom att vara medlemmar i ett parti.

Ändå är det politiska engagemanget stort – det uttrycks i demonstrationer mot krig och i kamp för dagis på orten exempelvis.

Socialdemokratin måste finnas med i detta och organisera människors vilja till förändring.

Så kan vanmakt förändras till delaktighet och en vilja att skapa ett bättre samhälle.

Engagera nya människor

Partisekreteraren måste kunna engagera nya generationer, människor i glesbygden likaväl som i förorterna och utveckla folkrörelse-

demokratin med hjälp av ny teknik.

Riksdagsledamoten Luciano Astudillo med sin bakgrund i Rosengård och erfarenhet av att bygga folkrörelse på ett nytt sätt vore en utmärkt kandidat till denna post. Han kan ge socialdemokratins folkrörelsesjäl nytt liv.

HK

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN