Ska vi dra in Per Schlingmanns försörjning också?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna fiskar i grumliga vatten

Moderaterna fortsätter sin allt grövre flirt med främlingsfientliga krafter. Först var det hårdare regler för anhöringinvandring, som splittrar familjer och skiljer barn från sina föräldrar. Sedan beskrevs invandrarna som några som kan skapa ”grogrund för allvarliga konflikter”. Nu är det partisekreteraren Per Schlingmann som vill att ”nyanlända” ska skriva under ett kontrakt om svenska värderingar. Den som vägrar underteckna, kan bli av med sin försörjning.

Två frågor infinner sig genast.

För det första. Vad är ”svenska” värderingar? Sverige har lagar, som vi alla måste följa. Gör vi inte det, riskerar vi att straffas. Lagarna bygger på majoritetens värderingar, men det betyder inte att alla ”svenskar” faktiskt delar de värderingarna. Vore det så, fanns inget våld mot kvinnor i vårt land. Inga hatbrott mot hbt-personer. Inga rasistiska arbetsgivare eller dörrvakter.

För det andra. Ska ”svenskar” som inte delar de ”svenska” värderingarna också riskera att förlora sin försörjning? I Sverige är fri abort en rättighet. Den fria aborten ses som ett resultat av jämställda värderingar. Hur tänker Schlingmann göra med de kristdemokrater, Lennart Sacrédeus till exempel, som motsätter sig kvinnans rätt att välja?

Ska Lennart Sacrédeus bli av med sin lön eftersom han inte delar de värderingar som avspeglas i den fria aborten?

Jag tror inte att Schlingmann är dum. Jag tror att han vet att det inte finns en uppsättning ”svenska” värderingar. Värderingar börjar hos, och försvaras av, individer. De återspeglas i de lagar som majoriteten stiftar. De är inget automatiskt resultat av någon ”folksjäl” eller ”nationell särart”. Värderingar måste man kämpa för. Värderingar blir det alltid strid om.

Moderaternas förslag om invandrarkontrakt handlar inte om att försvara värderingar. Det handlar om att ställa ”vi” mot ”dom”. En klyfta ska konstrueras mellan ”svenskarna” och ”de andra” - en klyfta som moderaterna ska vinna röster på. Väljare som är främlingsfientliga, som funderar på att rösta på sverigedemokraterna i nästa val, ska lugnt kunna rösta på moderaterna istället. Den något uttjatade metaforen ”att fiska i grumliga vatten” har sällan passat bättre. Det är precis vad moderaterna gör.

Med förslaget om invandrarkontrakt visar moderaterna och Per Schlingmann prov på värderingar, fördomar om människor, långt från övertygelsen om alla människors lika värde och rätt att respekteras som individer. Kanske ska vi dra in Schlingmanns försörjning när vi ändå håller på?

Åsa Petersen

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN