Regeringsfrågan är Reinfeldts problem
Om Reinfeldt regerar vidare med stöd av Jimmie Åkesson – vad är han då beredd att ge upp i form av sakpolitik?
”Det block som får flest röster ska regera Sverige”.
Fredrik Reinfeldt var glasklar inför valet 2010. Det spelade ingen roll om Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och blev potentiella vågmästare. Det behövdes inget samarbete över blockgränsen. För Fredrik Reinfeldt räckte det med att bli störst.
Det var en principfråga, en fråga om demokrati, och ett resonemang som de flesta kunde köpa.
Ah, regeringsfrågan, politikens egen Bermudatriangel. Frågan som tar död på alla diskussioner om de riktiga frågorna – jobb, utbildning, jämställdhet. Som häcklas som spelteori, postpolitik, spel för gallerierna.
Men som är viktig.
Det senaste halvåret har läget varit stabilt i väljaropinionen. Alliansen ligger under. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har ett ganska stort övertag.
Men de har inte egen majoritet. Eftersom Sverigedemokraterna i de flesta undersökningar är tungan på vågen.
Det är precis som inför förra valet – fast tvärtom.
Det är långt kvar till 2014. Och visst kan mycket hända. Centerpartiet eller Kristdemokraterna kan trilla ur riksdagen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kan få egen majoritet. Helt oväntade saker kan hända, det har de gjort förut. I dag kommer SCB:s stora väljarundersökning, då får vi en bättre bild av väljarströmmarna.
Fredrik Reinfeldt försöker få det till att regeringsfrågan framför allt är ett problem för Stefan Löfven.
Det är ju inte sant. För medan Stefan Löfven inte velat stänga några dörrar, har Fredrik Reinfeldt låst sig vid en allians som samlar alldeles för få röster. Hans enda alternativ är stöd från Miljöpartiet – som tydligt deklarerat att de inte tänker stödja Reinfeldt som statsminister – och Sverigedemokraterna.
En skillnad sedan förra valet är att Sverige har en ny skrivning i grundlagen, efter initiativ från de borgerliga partierna och Miljöpartiet. Ändringen innebär att riksdagen senast två veckor efter valet ska rösta om de har förtroende för statsministern. Syftet var att försvåra för socialdemokratiska minoritetsregeringar att bara regera vidare.
Nu biter ändringen Fredrik Reinfeldt i rumpan. Det som skulle sätta käppar i hjulet på en maktfullkomlig socialdemokrati, ställer till det för honom själv.
Med dagens opinionsläge ger nämligen den nya regeln Sverigedemokraterna makten att aktivt bestämma vem som får bilda regering. Bestämmer sig Jimmie Åkesson för att acceptera Fredrik Reinfeldt som regeringsbildare, men fälla Stefan Löfven – ja då blir det så. Även om Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har större stöd än Alliansen.
Nu måste Fredrik Reinfeldt svara på två frågor:
1) Står han fast vid sitt ord om att det block som får flest röster ska regera landet? Eller är han beredd att tumma på detta i utbyte mot stöd av Sverigedemokraterna, ett parti med sina rötter i nynazismen? Och vad säger Annie Lööf, Jan Björklund och Göran Hägglund – kan de tänka sig att regera vidare under de förutsättningarna?
2) Om Reinfeldt regerar vidare med stöd av Jimmie Åkesson – vad är han då beredd att ge upp i form av sakpolitik? Och hur ska han annars bygga en majoritet för sin politik i ett läge när MP inte är ett alternativ?
”Jag säger som vi alltid sagt att det största blocket ska regera”, sa Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet när valresultatet 2010 var ett faktum.
Den verkliga regeringsfrågan handlar inte om Stefan Löfven. Utan om Fredrik Reinfeldt är beredd att stå upp för de grundläggande demokratiska principer han slog fast inför valet 2010 – även om de kostar honom regeringsmakten.