Mejla

Anders Lindberg

Billström är en politisk skandal

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Hamid Husein dödades av en vägbomb i Arab Mazari i Afghanistan 2009. Året ­efter dödades Shahab Asari vid en eldstrid med talibanerna. Vid samma angrepp ­dödades även de svenska soldaterna ­Johan Palmlöv och Gunnar Andersson.

Hamid Husein och Shahab Asari arbetade som tolkar åt den svenska styrkan i Afghanistan. De stupade i svensk tjänst för att Sverige skulle kunna genomföra den militära insats i Afghanistan som riksdagen beslutat om.

Behandlade inte ansökan

I somras ansökte 24 av deras kollegor om asyl i Sverige. Ansökan behandlades inte ens eftersom den inte gjordes i Sverige utan på plats i Afghanistan. Byråkratiskt korrekt, men politiskt en skandal. Och ansvarig minister hade sin åsikt klar.

– Det skulle vara helt orimligt om en person som varit anställd av svenska ­staten fick en förmånligare behandling, sa Tobias Billström (M).

Nästa år avslutas den svenska militära insatsen. Enligt Försvarsmakten kommer det då att finnas en hotbild mot tolkarna. Försvaret vill att tolkarna ska erbjudas möjlighet att komma till Sverige. Hot­bilden beror ju på att de arbetat på fältet med de svenska soldaterna.

Länder med större erfarenhet av militära insatser liknande den i Afghanistan har ofta särskilda visum- och asyl­program där de tar hand om sin lokal­anställda personal. Att Sverige inte redan konstruerat något liknande beror förmodligen på ovana.

”Måste finnas medmänsklighet”

I går kom överbefälhavare Sverker ­Göranson tillbaka från sin sjukskrivning. Det första han gjorde var att åka till ­Afghanistan och därifrån kräva en lösning i frågan om tolkarna.

– Det måste finnas en grad av medmänsklighet, sa han i går.

Försvarsminister Karin Enström (M) svarar ÖB med milt överseende.

– Jag har förståelse för det ÖB känner när det gäller tolkarna. Det är mänskligt, säger hon till TT.

Trovärdigheten körd i botten

Men detta handlar inte om blödighet från ÖB:s och Försvarsmaktens sida. Det är deras personal det gäller. Personer som har gjort den militära insatsen möjlig och stått i främsta ledet tillsammans med de svenska soldaterna.

Ett problem för regeringen är att dess trovärdighet just nu är på bottennivå. ­Tobias Billström har offentligt gjort skillnad på ”blonda och blåögda” och andra utan att få sparken.

Att låta honom stå i vägen för att hjälpa människor som har riskerat livet för Sverige är helt oacceptabelt.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg