Anders Borgs smutsiga svek

Publicerad 2012-10-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Märkligt att en naturmänniska inte skaffat sig något förhållande till klimatet

När britterna föreslår att minska utsläppen - då säger Anders Borg nej.

Anders Borg förstår sig inte på miljön.

Det kan tyckas märkligt att en naturmänniska som han inte skaffat sig något förhållande till klimatet. I stället väljer han att se EU:s klimat­arbete som en kameral fråga.

När de konservativa britterna lägger ett smart förslag som skulle minska utsläppen i EU-länderna – då säger Anders Borg nej.

Visst är det märkligt.

Att det brittiska förslaget dessutom skulle minska EU-ländernas skulder gör hans negativa hållning än mer besynnerlig. Men Anders Borg har ju å andra sidan gjort sig känd för att strunta i andra länders nöd.

Det är tankesmedjan Fores som avslöjar Moderaternas smutsiga svek. Enligt vad vi erfar pågår dock fortfarande en segdragen strid mellan det centerpartistiska miljödepartementet och det moderata finansdepartementet.

Bakgrunden är den misslyckade handeln med utsläppsrätter. Tanken är att industrin ska betala för att släppa ut koldioxid.

Men i krisens Europa är det många som inte utnyttjar sina utsläppsrätter. Det har blivit för billigt att släppa ut koldioxid och därmed fungerar inte systemet.

Miljöministrarna såg problemet redan i våras och sedan dess har arbetet med att rädda klimatet pågått. Det brittiska förslaget går ut på att färre utsläppsrätter blir mer värda och ger mindre utsläpp. Rätt enkelt egentligen.

Men Anders Borg håller emot. Får han sin vilja igenom kommer Sverige att sitta ensamt bredvid Polen på den europeiska skambänken.

En gång var det Fredrik Reinfeldt som lovade att leda klimatarbetet i Europa. Kommer han att svika det löftet nu? Eller kan han tänka sig att för en gångs skull ge sin miljöminister rätt att skydda miljön?