Mejla

Karin Pettersson

Nu måste Obama välja nästa strid

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Presidentvalet i USA

Mycket kvar att göra Obama lyckades att ta hem segern, men jobbet är ännu inte klart. Han ska lyckas med att driva igenom sina vallöften – och vilket han än väljer kommer det bli en tung strid i Washington.
Mycket kvar att göra Obama lyckades att ta hem segern, men jobbet är ännu inte klart. Han ska lyckas med att driva igenom sina vallöften – och vilket han än väljer kommer det bli en tung strid i Washington.

De amerikanska väljarna valde Obama. Segermarginalen var mindre än förra gången, entusiasmen lägre.

Men han vann. Trots en ekonomisk kris som har drabbat USA stenhårt, som gjort att klyftorna har ökat och framtidstron minskat.

Obama vann tack vare den stimulanspolitik som han fick igenom, och som gjorde att det inte blev ännu värre.

Lovade mycket

I valet för fyra år sedan lovade Obama ett annat USA. Men idealismen och ­löftena stötte på patrull. Den amerikanska högern bestämde sig för att kidnappa och låsa det politiska systemet.

Obama lovade också att USA skulle spela en annan roll i världen. Och visst har det varit bättre. USA har inte startat några nya krig, och den av Bush sanktionerade tortyren har upphört. Men skamfläcken Guantanamo är fortfarande ­öppet. Och under Obama förs offren för kriget mot terrorn inte längre till USA, utan dödas illegalt av obemannade drönare.

Obama har inte levt upp till de löften han gav. Men valvinsten är ändå goda ­nyheter. För världen, och för USA.

Förra mandatperioden tog Obama strid för sin stora sjukförsäkringsreform. Frågan är vad som händer nu.

Först och främst måste han komma överens med Republikanerna om att rädda landet från ekonomisk katastrof. Vid årsskiftet löper ett stort antal tillfälliga skattesänkningar och utgifter ut. Vägrar Republikanerna återigen att kompromissa kommer det innebära en kraftig ­åtstramning av den amerikanska ekonomin, något som skulle kunna leda till en ny lågkonjunktur i USA och världen.

Obama måste också lägga fram en plan för att minska budgetunderskottet, och samtidigt satsa på eftersatta områden som utbildning och infrastruktur. Det är en svår ekvation.

Sen kan han – max – välja ytterligare ett område att fokusera på. Och han har knappt två år på sig. Sedan flyttas fokus till nästa presidentval.

Immigrationen en ödesfråga

Kanske blir det en reform av de immigrationslagar som gör att hundratusentals människor i USA lever illegalt. Det är en ödesfråga för det amerikanska samhället. Deras arbetskraft behövs, men de förvägras rättigheter som skola och sjukvård, och lever under hot om deportation.

Eller så lägger Obama kraften på att formulera en ny och mer klimatsmart energipolitik. Det är en ödesfråga för hela världen. En ny energipolitik skulle dessutom kunna ge nya jobb, och det är en fråga som Obama pratat mycket om. Kanske skulle energipolitiken kunna vara del av en större uppgörelse med Republikanerna om skatter och utgifter.

Obama vann i natt, efter en lång och smutsig valkampanj. Man får hoppas att han inte är allt för trött.

För nu måste han välja nästa strid, och sen vinna den.

Av: Karin Pettersson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN