Mejla

Eva Franchell

Mycket tveksam utnämning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Självklart måste man kunna ifrågasätta det lämpliga i att utse Urban Ahlin till gruppsekreterare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Alldeles oavsett alla andra turer i partiet är den här utnämningen mycket tveksam.

Urban Ahlin har tidigare anklagats för att ha sextrakasserat en kvinnlig medarbetare.

– Det var kränkningar som var fullt tillräckliga för mig att agera på och se till att de inte längre arbetade med varandra, förklarade partiets dåvarande kanslichef Katinka Hort.

– Jag förklarade för honom att det var helt oacceptabelt, sa dåvarande gruppledaren Sven-Erik Österberg.

Men det var kvinnan som omplacerades och fick nya arbetsuppgifter. Händelsen har sedan dess betecknats som "ett personalärende" som tystats ner inom partiet .

Men nu ifrågasätter S-kvinnor Håkan Juholts utnämning av Urban Ahlin.

– Som företrädare för S-kvinnor skulle jag gärna se att vi inte utsåg en biträdande partisekreterare som har den här typen av problem i bagaget, säger Lena Sommestad, ordförande för S-kvinnor.

Ryktena säger dessutom att Håkan Juholt tar ett steg till när han på fredag utser Urban Ahlin till biträdande partisekreterare med plats i det verkställande utskottet.

Det sista Socialdemokraterna behöver just nu är ännu en vit, medelålders man som befordras. Som gruppsekreterare och biträdande partisekreterare skulle han dessutom hålla i just personalfrågor. Och även om sexuella trakasserier aldrig kan avfärdas som "personalfrågor" är det högst tveksamt om det i framtiden bör vara Urban Ahlin som ska ansvara för dem.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell